Na hlavný obsah

Tok ropy z ropovodu Družba na Slovensko sa podľa premiéra obnoví v priebehu hodín až dní

Prerušili sa v dôsledku ruského ostreľovania Ukrajiny.

Tok ropy z ropovodu Družba na Slovensko sa podľa premiéra obnoví v priebehu hodín až dní
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Premiér Eduard Heger (OĽANO) predpokladá, že zariadenie, ktoré poháňa ropu z ropovodu Družba smerom na Slovensko, sa opraví v priebehu hodín až dní. Následne sa obnoví aj tok ropy. Informoval o tom v stredu (16. 11.)

Podľa neho situáciu intenzívne monitorujú, no nepovažuje to za veľké riziko. Občanov upokojil, že zásob má Slovensko dostatok.

Dodávky ropy do časti strednej a východnej Európy cez ropovod Družba sa podľa prevádzkovateľov ropovodov v Maďarsku a na Slovensku dočasne pozastavili. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rozsah problémov nie je zatiaľ jasný. Došlo k nim súčasne s výbuchom v dedine vo východnom Poľsku neďaleko ukrajinských hraníc, ktorý vyvolal poplach medzi krajinami NATO.

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL uviedol, že podľa informácií od jeho ukrajinského partner ruská raketa zasiahla elektráreň blízko bieloruských hraníc, ktorá dodáva elektrinu pre čerpaciu stanicu, a to viedlo k zastaveniu prevádzky ropovodu.

Zastavenie potvrdil aj slovenský Transpetrol s odvolaním sa na „technické dôvody na ukrajinskej strane“, ale nešpecifikoval, či išlo o zásah rakety.

Sieť ropovodov Družba vedie z Ruska a rozdeľuje sa v Bielorusku, pričom jedna vetva smeruje na Ukrajinu. Tam sa opäť rozdeľuje a zásobuje niekoľko krajín východnej a strednej Európy, ktoré sú od tejto ropy závislé. Vrátane rafinérií v Maďarsku, na Slovensku a v Českej republike.

„Dôvod zastavenia dodávok zatiaľ ukrajinská strana oficiálne nepotvrdila,“ uviedol Transpetrol vo vyhlásení s tým, že viac informácií o príčine odstávky očakáva v priebehu stredy (16. 11.).

Ubezpečoval aj maďarský minister

Český prevádzkovateľ ropovodu MERO v utorok (15. 11.) ešte nepozoroval prerušenia toku ropy cez Družbu. Aj poľský prevádzkovateľ ropovodu PERN v utorok neskoro večer uviedol, že ropa tečie normálne cez poľský úsek trate.

Maďarský premiér Viktor Orbán zvolal ešte v utorok zasadnutie Rady pre obranu po tom, čo sa pozastavili dodávky cez Družbu, povedal Orbánov tlačový šéf štátnej agentúre MTI.

Podľa ruskej agentúry Ria Ukrajina informovala ruský štátny monopol Transnefť o dočasnom pozastavení dodávok do Maďarska.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó medzitým vo videu na sociálnej sieti informoval, že dodávky ropy cez Družbu sa budú dať reštartovať v krátkom čase.

Szijjártó po rozhovore s poľským ministrom zahraničných vecí Zbigniewom Rauom uviedol tiež, že Maďarsko čaká na ďalšie informácie od Varšavy o výsledkoch vyšetrovania výbuchu, ku ktorému došlo v Poľsku pri ukrajinských hraniciach.

„Trochu upokojujúcou správou je, že podľa aktuálnych informácií nedošlo k poškodeniu samotného ropovodu Družba. Iba elektrárne, jedného prvku infraštruktúry, ktorá slúži na prevádzku ropovodu,“ povedal Szijjárto.

„Oprava je, samozrejme, jednoduchšia, ako keby zasiahli samotné potrubie. Takže sa to dá pravdepodobne urobiť v krátkom čase v závislosti od porúch odhalených počas technických prác,“ dodal.

Szijjártó zopakoval, že Maďarsko má niekoľkomesačné zásoby ropy a zásobovanie krajiny nie je ohrozené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko