Na hlavný obsah

Traja ústavní činitelia si uctili pamiatku Novembra ´89

Vyzdvihli odvahu občanov v boji za slobodu a demokraciu.

Traja ústavní činitelia si uctili pamiatku Novembra ´89
Na snímke predseda vlády Eduard Heger. Foto: TASR

Traja ústavní činitelia – prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽANO) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) si vo štvrtok (17. 11.) uctili pamiatku Nežnej revolúcie, ktorá sa začala pred 33 rokmi.

Demokracia nie je dokonalá. Dáva nám však slobodu, ktorá je kľúčovou ingredienciou tak pre rozvoj osobnosti, ako aj celej krajiny. Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu to premiér uviedol na sociálnej sieti.

Poukázal, že ide o deň, kedy sa ľudia, ktorí mali slobodu hlboko zakorenenú v srdci, jasne a odhodlane postavili totalitnému režimu.

„Odvážne ženy a odvážni muži Novembra ´89 svojimi pokojnými a nenásilnými činmi odštartovali udalosti vedúce k pádu komunizmu a ďalším generáciám otvorili možnosti, aké oni sami k dispozícii nemali,“ uviedol.

Ľudia mohli verejne prejaviť svoj názor, mohli podnikať či bez obmedzení vycestovať. A tí, ktorých režim donútil emigrovať, sa mohli slobodne vrátiť domov. Prechod Slovenska k vyspelej demokracii však nebol podľa Hegera taký rýchly a jednoduchý.

„O 33 rokov neskôr už vieme, že na správne fungovanie demokracie potrebujeme zodpovedných občanov, politikov a aktívne zapojenie celej spoločnosti. Najväčšími nepriateľmi slobody a demokracie sú ľahostajnosť a pohodlnosť,“ povedal.

Dodal, že „aby sme naďalej mohli fungovať v demokratickom systéme, musíme si vyberať zodpovedných zástupcov, ktorí si skutočne ctia zásady právneho štátu“. Podľa premiéra by ľudia nemali zabúdať, že slobodu je ľahšie stratiť ako získať.

Kollár: Bez Novembra ´89 by nebolo samostatné Slovensko

November 1989 zničil režim, ktorý svojich občanov zadrôtoval v ich vlastnej krajine a neumožňoval im slobodný pohyb. Pripomenul Boris Kollár počas pietnej spomienky pri Bráne slobody pod Devínskym hradom.

Nie všetci ľudia boli podľa jeho slov ochotní podrobiť sa ponižujúcemu postaveniu väzňa vo vlastnej krajine. „Pre mnohých bola túžba po slobode väčšia ako strach z nebezpečenstva a ohrozenia života,“ poznamenal pri Bráne slobody.

Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár.
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (uprostred). Foto: TASR

„Nemôžeme zabudnúť, že november 1989 otvoril cestu k 1. januáru 1993, ktorého 30. výročie si o pár týždňov budeme pripomínať. Bez zmeny v novembri 1989 by určite žiadna samostatná Slovenská republika nevznikla,“ podotkol.

Skonštatoval, že mnohí očakávali výrazné zlepšenie sociálneho štandardu a málokto si predstavoval, že aj po vyše 30-tich rokoch bude životná úroveň priemerného občana výrazne zaostávať za štandardmi západných krajín.

Prezidentka vyzdvihla odkaz Nežnej revolúcie

Ak o slobodu prídeme, môžeme ju získať späť len za cenu obetí. Je dôležité udržiavať našu historickú pamäť v bdelosti, aby nás opäť nerozdelila železná opona. Skonštatovala to prezidentka Čaputová počas pietnej spomienky pri Bráne slobody pod Devínskym hradom.

Práve 17. november 1989 označila hlava štátu za jeden z najvýznamnejších historických dátumov slovenskej minulosti.

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

„Tu, pri sútoku Moravy a Dunaja vstúpil do našich dejín tieň Železnej opony. Ostatý drôt rozdelil svet na dve časti,“ povedala prezidentka. Aj na tomto mieste podľa jej slov položili život mnohí Česi a Slováci i občania iných krajín pri ceste za slobodou.

Pripomenula, že hoci komunizmus sľuboval občanom raj slobody a mnohí naň tak aj dnes spomínajú, musel si režim prísne strážiť hranice, aby z jeho „raja“ ľudia neutekali.

Zdôraznila, že bez odvahy občanov by nebol November ´89 a nenastalo by prebudenie občianskej spoločnosti. „Hodnoty, ktoré sme si vtedy vydobyli, nie sú získané navždy,“ upozornila s tým, že ich aj v súčasnosti treba ochraňovať pred populizmom či extrémom.

Vyzdvihla i potrebu vysvetľovať a snažiť sa, aby mladí ľudia rozumeli a vnímali rozdiel medzi demokraciou a totalitou, medzi slobodou a neslobodou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko