Na hlavný obsah

Trnavský arcibiskup sa ospravedlnil rodinám obetí zo Zámockej

V internom obežníku spochybňoval ich nevinnosť.

Trnavský arcibiskup sa ospravedlnil rodinám obetí zo Zámockej
Trnavský arcibiskup Ján Orosch. Foto: TASR

Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa ospravedlnil rodinám obetí zo Zámockej ulice v Bratislave. Uviedol to v reakcii na medializované informácie z obežníka, ktorý adresoval kňazom Trnavskej arcidiecézy. Úvodník v dokumente chce preformulovať.

„Vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal môj dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chcem vyjadriť moju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave,“ uviedol Orosch vo vyhlásení.

Veľmi ho mrzí, keď neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. „Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list,“ povedal. „Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni,“ dodal.

Podľa medializovaných informácií sa v obežníku, ktorý dostali kňazi v Trnavskej arcidiecéze, objavilo v príhovore arcibiskupa Oroscha spochybnenie nevinnosti obetí útoku na Zámockej ulici.

Orosch síce tvrdil, že ich vražda ho zasiahla a vrah bol podľa neho plný nenávisti, no priznal, že mu prekáža spojenie „nevinné obete“. Prostredníctvom otázok s obeťami strelca nepriamo spojil možnú drogovú závislosť či nemravné konanie.

Voči Oroschovým slovám sa ostro ohradila polícia. Označila ich za hrubú manipuláciu založenú na klamstve, ktorá dehonestuje pamiatku nevinných obetí a navyše podnecuje nenávisť a polarizáciu v spoločnosti.

Vyjadrenia cirkevného hodnostára kriticky komentovali i viacerí politici. Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) ich označil za veľmi nešťastné a hoci boli súčasťou interného dokumentu, myslí si, že i v takom prípade treba vážiť slová.

Ospravedlnil sa aj predseda KBS

Na text v obežníku reagoval aj predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Ospravedlnil sa za vzniknuté nedorozumenie, ktoré vyšlo z ich radov.

Bober sa poďakoval Oroschovi za jeho vyjadrenie a vyslovenie ľútosti nad situáciou, ktorá v spoločnosti vyvolala nepokoj. „Ako biskupi, kňazi, zasvätení, ale aj veriaci laici sme povolaní snažiť sa o čo najväčšiu empatiu naplnenú evanjeliovým posolstvom nádeje a milosrdenstva, a to hlavne v okamihu, keď stojíme zoči-voči tragickým udalostiam,“ uviedol vo svojom vyhlásení Bober.

Ako doplnil, vtedy „chceme tíšiť bolesť a upokojovať, nechceme vyhrocovať polemiky ani sa zaoberať podozreniami, pre ktoré niet podkladov“. Tvrdí, že na diskusie a hľadanie argumentov o hodnotách či morálnych postojoch je treba využiť iné fóra a príležitosti na dialóg.

Opätovne vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí vraždy na Zámockej ulici v Bratislave a znásobuje sľúbené modlitbové memento. „Veriacich prosím o modlitby za pokoj a zmierenie pre všetkých v našej krajine,“ uviedol Bober.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko