Na hlavný obsah

Trump oznámil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024

Súčasného prezidenta kritizoval za stúpajúce ceny aj nelegálnu migráciu na hranici s Mexikom.

Trump oznámil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024
Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump v stredu (16. 11.) oficiálne oznámil, že v roku 2024 sa bude opäť uchádzať o úrad prezidenta Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AP.

„Oznamujem svoju kandidatúru v prezidentských voľbách,“ povedal 76-ročný Trump za búrlivého potlesku aktivistov zhromaždených vo veľkej prijímacej sále svojej luxusnej rezidencie v Mar-a-Lago v štáte Florida.

Sľúbil tiež, že vo voľbách roku 2024 zabráni opätovnému zvoleniu Joea Bidena za prezidenta USA.

Avizoval, že Amerika „bude späť“, pričom pripomenul, aká bola počas jeho funkčného obdobia: mierová, prosperujúca a medzinárodne rešpektovaná krajina.

Ako konštatovala AP, Trump v príhovore ostro kritizoval svojho nástupcu Bidena, ktorý podľa neho dovolil, aby USA boli krajinou plnou násilia a zločinu, kde prudko stúpajúce ceny ničia americké domácnosti a kde „milióny“ nelegálnych prisťahovalcov prekračujú hranice s Mexikom.

Krátko pred stretnutím so svojimi sympatizantmi Trump na príslušnom úrade oficiálne podal svoju kandidatúru na prezidentské voľby v roku 2024, čo bol de facto prvý oficiálny krok.

Tretia kandidatúra do Bieleho domu

Táto nová kandidatúra je Trumpovou treťou do Bieleho domu. K moci sa dostal v novembri roku 2016, keď sa svojím víťazstvom v druhom kole prezidentských volieb postaral o vytvorenie „najväčšieho novodobého politického prekvapenia“, ako napísala agentúra AFP.

Trumpovi sa pred dvomi rokmi nepodarilo dosiahnuť znovuzvolenie a musel prenechať Biely dom demokratickému kandidátovi Joeovi Bidenovi. Trump však svoju porážku nikdy nepriznal a nikdy sa s ňou nezmieril – podobne ako časť jeho sympatizantov.

Momentálne je Trump jediným republikánskym kandidátom na úrad amerického prezidenta. Veľké šance sa však v súboji o Biely dom dávajú guvernérovi štátu Florida Ronovi DeSantisovi.

Úradujúci prezident Joe Biden tiež oznámil, že bude pravdepodobne kandidátom vo voľbách v roku 2024. V tom čase bude mať 81 rokov.

Reakcia Joea Bidena

Súčasný americký prezident Joe Biden reagoval na Trumpovo oznámenie vyhlásením, že tento republikán počas výkonu funkcie „zlyhal“ a Ameriku „nechal padnúť“. Informovala o tom televízia CNN.

Svoj príspevok na twitteri doplnil o videokompiláciu, v ktorej sa uvádza, že Trump šéfoval ekonomike pre bohatých, útočil na systém zdravotnej starostlivosti i na práva žien, „maznal sa s extrémistami“ a „podnecoval násilný dav“, keď sa pokúsil zvrátiť svoju prehru vo voľbách v roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet