Na hlavný obsah

Trump sa snaží zablokovať predvolanie požadujúce jeho výpoveď k útoku na Kapitol

Má tiež poskytnúť viacero záznamov.

Trump sa snaží zablokovať predvolanie požadujúce jeho výpoveď k útoku na Kapitol
Americký exprezdient Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu na výbor americkej Snemovne reprezentantov vyšetrujúci útok na Kapitol zo 6. januára minulého roku. Snaží sa tak zablokovať predvolanie, ktoré požaduje, aby do 14. novembra vypovedal pod prísahou. Informovala o tom v sobotu (12. 11.) agentúra AP.

„Dlhodobý precedens a prax hovoria, že deľba moci bráni Kongresu nútiť prezidenta k výpovedi,“ uviedol Trumpov právny zástupca David A. Warrington. Dodal, že Trump sa túto záležitosť snažil s výborom riešiť.

List Trumpovi

„Uvedomujeme si, že predvolanie bývalého prezidenta je významný a historický krok,“ napísali v liste Trumpovi demokratický predseda výboru Bennie Thompson a republikánska podpredsedníčka Liz Cheneyová. A to s tým, že to „neberú na ľahkú váhu“.

Predvolanie okrem výpovede požaduje poskytnutie viacerých dokumentov, vrátane záznamov týkajúcich sa osobnej komunikácie medzi Trumpom a zákonodarcami aj extrémistickými skupinami.

Žaloba uvádza, že bývalí prezidenti síce v minulosti v reakcii na kongresového predvolania súhlasili s výpoveďou či odovzdaním dokumentov, ale „žiadny prezident ani bývalý prezident k tomu nikdy nebol prinútený„.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet