Na hlavný obsah

Tržnica na Trnavskom mýte v Bratislave sa stala národnou kultúrnou pamiatkou

Dokončili ju v roku 1983.

Tržnica na Trnavskom mýte v Bratislave sa stala národnou kultúrnou pamiatkou
Nová tržnica na Trnavskom mýte v Bratislave. Foto: Facebook/Rudolf Kusý

Novú tržnicu na Trnavskom mýte v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Informoval o tom dosluhujúci starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý s odvolaním sa na Pamiatkový úrad SR.

Tržnicu vraj úrad označil za unikátny verejný priestor s výnimočným architektonickým konceptom, ktorý „výrazne vyčnieva“ spomedzi podobných priestorov postavených v 20. storočí na Slovensku.

„Čo to znamená? Naša tržnica dostala zákonnú ochranu a záruku, že toto mimoriadne dielo architekta Ivana Matušíka s veľkou pamiatkovou aj funkčnou hodnotou bude žiť aj ďalej,“ napísal Kusý na facebooku.

Tržnicu na Trnavskom mýte minulý rok zaradili do bratislavského celomestského zoznamu pamätihodností. Tento rok ju pridali na zoznam pamätihodností Nového Mesta. Požiadavka na výstavbu novej centrálnej mestskej tržnice vznikla v roku 1975. Autorom projektu je slovenský architekt Ivan Matušík.

Zámerom bolo podľa Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave realizovať objekt, ktorý bude predstavovať prototyp tržnicového priestoru konca 20. storočia.

„Architekt navrhol progresívny konštrukčný systém, ktorý dal stavbe jedinečný výraz. Transparentnosť stavbe dal celosklenený obvodový plášť. Strojovú a klimatizačnú techniku autor umiestnil do priznaných rozvodných potrubí, ktoré vytvárajú v interiéri i exteriéri špecifickú, netradičnú dekoráciu,“ uvádza sa v evidenčnom liste pamätihodnosti mesta Bratislavy.

Mestskí pamiatkari v ňom podotkli, že nevhodné úpravy interiéru, ale najmä exteriéru (náter sklenených stien vonkajšieho plášťa) počas fungovania tržnice devalvujú inak kvalitnú a originálnu architektúru. Tržnica slúži svojmu účelu od roku 1983.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny