Na hlavný obsah

Ukrajinci v Chersone čistia objekty kľúčovej infraštruktúry od ruských mín

Väčšina domov zostáva bez elektriny a vody.

Ukrajinci v Chersone čistia objekty kľúčovej infraštruktúry od ruských mín
Na snímke míny v Chersone. Foto: Twitter/OSINTtechnical

Mestské podniky v Chersone, oslobodenom v piatok (11. 11.) ukrajinskou armádou, pracujú na obnove kľúčovej infraštruktúry. Tú ale Rusi pri svojom ústupe zamínovali. Väčšina domov zostáva bez elektriny a vody, uviedli v nedeľu (13. 11.) miestni predstavitelia v ukrajinskej televízii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedol, že pri odstraňovaní mín utrpel zranenia ukrajinský ženista, a nabádal obyvateľov k opatrnosti, kým pyrotechnici dokončia svoju prácu.

Úrady sa podľa gubernátora Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča rozhodli z bezpečnostných dôvodov ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej ráno a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta.

„Nepriateľ zamínoval všetky objekty kritickej infraštruktúry,“ povedal Januševyč. „Snažíme sa, aby sme sa s tým vysporiadali v priebehu pár dní, a potom otvoríme mesto,“ prisľúbil.

Bezplatné volania

V najbližšom čase majú v Chersone podľa gubernátora začať fungovať miesta, odkiaľ bude možné si bezplatne zavolať najbližším. Januševyč podľa agentúry Reuters spomínal ešte nedeľa, podľa agentúry Unian hovoril o 48 hodinách. Očakáva tiež, že začnú fungovať mobilné siete.

„Dúfam, že v najbližšom čase začne fungovať mobilné spojenie a že budem mať dobrú správu pre všetkých: Ľudia si budú môcť bezplatne zavolať svojim blízkym,“ povedal šéf oblastnej správy.

„Dúfame, že v priebehu dvoch dní rozmiestnime po celom meste centrá, kde sa ľudia budú môcť bezplatne pripojiť k spojeniu,“ povedal.

Hlavnou úlohou sa ale javí očistenie kritickej infraštruktúry od min. Prioritu má obnova dodávok elektriny. Dodávky plynu už fungujú, poznamenal gubernátor.

Vlakové spojenia

Šéf ukrajinských železníc očakáva, že vlakové spojenia sa podarí obnoviť v priebehu týždňa. Iný miestny predstaviteľ ale upozornil, že humanitárna situácia v meste zostáva veľmi nepríjemná.

„Väčšina domov je bez elektriny, bez vody a s dodávkami plynu sú ťažkosti,“ povedal v televízii podpredseda oblastného snemu Jurij Sobolevskyj.

„Do Chersonu sa vrátila jar,“ spieva ukrajinská rocková skupina Kozak System v rovnomennej skladbe, ktorú nahrala cestou zo Ľvova a prvýkrát zaspievala na benzínke v oslobodenom meste. „Prví poslucháči zareagovali slzami, potleskom aj pokrikom Sláva Ukrajine,“ napísala ruská redakcia BBC na svojom webe.

Kým obyvatelia vítali osloboditeľov v ukrajinských uniformách, generálny štáb hlásil pokračovanie tvrdých bojov v Donbase na východe krajiny. Tam ukrajinskí obrancovia počas 24 hodín odrazili ruské útoky na tucet obcí. Krutosť tamojších bojov prirovnal prezident Zelenskyj k peklu, bitka pritom pokračuje každý deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet