Na hlavný obsah

Ukrajinská prokuratúra tvrdí, že objavila v Chersone štyri ruské mučiarne

Našli zvyšky zariadení, ktorými mali Rusi mučiť civilistov.

Ukrajinská prokuratúra tvrdí, že objavila v Chersone štyri ruské mučiarne
Na snímke ukrajinský vojak kontroluje zákopy, ktoré vykopali ruskí vojaci na dobytom území v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinská generálna prokuratúra v pondelok (21. 11.) vyhlásila, že identifikovala štyri lokality v juhoukrajinskom meste Cherson, ktoré Rusko pred stiahnutím svojich jednotiek využívalo na mučenie zadržiavaných osôb. Informovala o tom agentúry AFP.

Úrad generálnej prokuratúry vo vyhlásení uviedol, že jeho predstavitelia našli a prešetrili „štyri priestory“. V nich ruské jednotky „nelegálne zadržiavali ľudí a brutálne ich mučili“.

Tieto „mučiarne“ prevádzkovali „pseudo-policajné orgány“, ktoré v Chersone zriadili ruské okupačné sily. V štyroch skúmaných lokalitách sa našli zvyšky gumených obuškov či drevená „pálka“. Našli aj zariadenie, ktoré okupanti využívali na mučenie civilistov elektrickým prúdom, uviedla ukrajinská prokuratúra.

Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní pokračujú v zhromažďovaní dôkazov o „zločinoch“, ktorých sa v Chersone dopúšťala ruská armáda, uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry.

Rusi podľa nej v meste zanechali aj spisy dokumentujúce fungovanie miestnych zadržiavacích centier.

Dôkazy o mučení

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda opätovne ovládla Cherson 11. novembra po tom, ako sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.

Ukrajinské úrady už minulý týždeň uviedli, že v meste Cherson objavili dôkazy o rozsiahlom mučení Ukrajincov, ku ktorému tam dochádzalo počas osem mesiacov trvajúcej ruskej okupácie.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec uviedol, že v oslobodenom Chersone „mučiarne“, kde Rusi podrobovali mučeniu desiatky Ukrajincov. Dávali im elektrické šoky, bili ich kovovými rúrami a napokon zabíjali. Lubinec sa podľa vlastných slov rozprával s mužom, ktorý bol v takejto mučiarni držaný 45 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet