Na hlavný obsah

Umelá inteligencia určila, že sporný obraz je na 80,85 percent dielom Renoira

Odborníci sa dlho sporili o jeho autorstve.

Umelá inteligencia určila, že sporný obraz je na 80,85 percent dielom Renoira
Umelá inteligencia určila, že sporný obraz Portrét ženy (Gabrielle) je na 80 percent dielom francúzskeho maliara Pierra-Augusta Renoira. Foto: Twitter/An Artist Is

Umelá inteligencia určila, že sporný obraz Portrét ženy (Gabrielle) je na 80 percent dielom francúzskeho maliara Pierra-Augusta Renoira. Odborníci sa totiž dlho sporili o to, či je autorom diela vo vlastníctve súkromného švajčiarskeho zberateľa naozaj slávny francúzsky impresionista alebo iný umelec, napísal denník The Guardian.

Čiernovlasá žena s ľahkým úsmevom a telom natočeným doprava na spornom obraze sa nápadne podobá žene zobrazenej na Renoirovom diele Gabrielle. Tento olej na plátne aukčná sieň Sotheby ‚s nedávno ocenila na 100 000 až 1500 00 libier.

Algoritmus švajčiarskej spoločnosti Art Recognition vychádzal z 206 reprodukcií Renoirových malieb, aby sa naučil rozpoznať maliarov štýl. Ten podľa odborníkov charakterizujú trhané ťahy štetcom a výrazné kombinácie kontrastných farieb.

Algoritmus mal tiež k dispozícii menšie výrezy z Renoirových diel. Aj maľby iných umelcov, ktorí tvorili v podobnom štýle a v rovnakom čase ako známy impresionista.

Umelá inteligencia na základe týchto vstupných dát určila, že pravdepodobnosť, že obraz je Renoirovým dielom, je 80,58 percenta.

Odhaliť neistotu zahaľujúcu niektoré umelecké diela a vyjadriť ju číselne je podľa generálnej riaditeľky Art Recognition Cariny Popoviciovej dôležité.

„Majitelia umenia často od znalcov počúvajú, že je to ich ´dojem´ alebo intuícia, ktorá im hovorí, či je obraz pravý alebo nie. To môže byť frustrujúce. Veľmi si na nás cenia, že sme presnejší,“ dodala Popovici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet