Na hlavný obsah

Umeleckej škole v Kremnici hrozí zánik

Študenti museli opustiť internáty a prešli na dištančnú výučbu.

Umeleckej škole v Kremnici hrozí zánik
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tento týždeň oznámili rodičom študentov Súkromnej školy umeleckého priemyslu v Kremnici, že škola končí. Študenti museli opustiť internáty a prejsť na dištančné vzdelávanie. Hrozí, že škola zanikne.

V minulosti vychýrená škola v Kremnici, v ktorej sa učia umeleckému remeslu budúci kováči, zlatníci, rytci či dizajnéri, zrejme zanikne. Takúto informáciu dostali doslova zo dňa na deň rodičia študentov.

„Majiteľ školy oznámil, že škola končí. Bolo to po porade so žiakmi, ktorú mal v utorok (22. 11.). Už v stredu (23. 11.) sme museli ísť vysťahovať internát s tým, že sa skončil vyučovací proces,“ povedal rodič Jaroslav Uhrin.

Zriaďovateľom umeleckej školy spolu s gymnáziom je už niekoľko rokov súkromník zo Švédska. Budovy si prenajal od Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý chcel prevádzku ukončiť pre nepriaznivé ekonomické prognózy ešte v roku 2011.

Súkromník sa zaväzoval, že do školy investuje státisíce eur. V týchto dňoch pustnúcu budovu zatvoril. Majiteľ súkromnej školy Kemel Benali trvdí, že ho k týmto krokom „v podstate donútila banskobystrická samospráva“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tá naopak tvrdí, že sa dlhodobo snaží o stransparentnenie nájomného vzťahu a komunikáciu s nájomcom, aby mohol na škole vyučovací proces pokračovať.

Vyučovanie na kremnickej škole sa zatiaľ nekončí. „Dostali sme informáciu, že študenti prechádzajú na dištančnú výučbu,“ dodal Uhrin. Na dištančné vyučovanie prešla škola z dôvodu odstávky plynu, pre praktickú výučbu je však táto forma absolútne nevyhovujúca.

Učitelia veria, že prezenčne by mohli učiť o pár týždňov. Tento školský rok už ale bude zrejme posledným. Veľkým problémom je najmä klesajúci záujem o štúdium umeleckých remesiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny