Na hlavný obsah

UNB už neobjednáva pacientov na plánované operácie v decembri

Podobne sú na tom aj ďalšie nemocnice.

UNB už neobjednáva pacientov na plánované operácie v decembri
Ilustračná snímka chirurgov počas operácie. Foto: Pixabay

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

„Vo štvrtok (24. 11.) v poobedňajších hodinách sme obdržali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra,“ uviedla.

Nemocnica podľa nej už o tom začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ) a lekári nestiahnu výpovede.

V súčasnosti nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva. „Denne operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 úkonov je plánovaných. To znamená, že za päť dní by sa takto odložilo približne 650 takýchto operácií,“ skonštatovala.

Podobný scenár v ďalších nemocniciach

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky sa tiež pripravuje na kritickú situáciu. Od začiatku decembra odkladá plánované operácie. Zabezpečovať bude len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič.

Nemocnica bude naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť, ktorá súvisí s liečbou onkologického ochorenia a poskytovať zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

Opatrenia zahŕňajú preplánovanie pacientov objednaných na plánovanú zdravotnú starostlivosť, ktorú možno odložiť bez vážneho ohrozenia života a zdravia pacientov.

Elektívne hospitalizácie mimo operačných odborov, ktoré nespadajú do kategórie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, do odvolania pozastavili.

Na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva pacientov ani Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

„V súčasnosti ešte poskytujeme zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, ale na operácie po 1. decembri už pacientov neobjednávame,“ uviedol.

Nemocnica má podľa jeho slov spracovaný krízový plán v prípade, že by k dohode medzi vládou a LOZ nedošlo. „O podrobnostiach plánu budeme informovať v priebehu budúceho týždňa,“ dodal Šarník.

Fakultná nemocnica Trnava takisto obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri. Informoval o tom hovorca nemocnice Matej Martovič.

„Plánované operácie manažujú jednotliví primári oddelení. Postupujeme tak, aby k 1. decembru neboli hospitalizovaní žiadni pacienti, ktorí majú plánovanú operáciu,“ doplnil Martovič.

Na plánované operácie už pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

„Vzhľadom na očakávanú zmenu v personálnej situácii na pozícii lekár sa pripravujeme na možnosť, že plánované operačné výkony nebudeme schopní od 1. decembra realizovať,“ doplnila hovorkyňa. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Tiež Detská nemocnica v Banskej Bystrici musí vzhľadom na počet výpovedí lekárov zrušiť plánované hospitalizácie. V piatok o tom informovala hovorkyňa Jana Petríková s tým, že zatiaľ rušia len výkony plánované na prvý decembrový týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko