Na hlavný obsah

Únia miest Slovenska sa pre novú povinnosť úpravy odpadov obráti na inštitúcie Európskej komisie

Upozorňuje, že mestá na ňu nie sú pripravené.

Únia miest Slovenska sa pre novú povinnosť úpravy odpadov obráti na inštitúcie Európskej komisie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Únia miest Slovenska (ÚMS) sa po neúspešnom rokovaní s Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR obrátila na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). V najbližších dňoch chce osloviť aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Dôvodom je nová legislatíva, ktorá od januára budúceho roka nariaďuje úpravu odpadov pred ich uložením na skládky. Týka sa predovšetkým zmesových komunálnych odpadov.

„Problémom je, že mestá na túto zmenu nie sú pripravené. A ministerstvo nie je dlhodobo ochotné počuť argumenty samospráv z praxe a reflektovať na potrebu reálnejších opatrení. O včasné riešenie identifikovaných problémov žiadame rezort od začiatku tohto roka, žiaľ, neúspešne,“ upozorňuje únia.

Inštitúcie Komisie chcú požiadať o riešenie problematiky, prípadne o vstup samosprávnych združení, ako vedľajších účastníkov, do konania o infringemente proti Slovensku.

Prístup ministerstva k riešeniu problematiky považuje ÚMS za absolútne neakceptovateľný, keďže podľa nich svojím nekonaním vytvorilo časovú tieseň.

Nepremyslený návrh, kritizuje ÚMS

Únia miest považuje za neprijateľné, aby v súčasnej situácii prenášal envirorezort na obyvateľov náklady formou zvyšovania poplatkov.

O závažnosti tohto problému, a prístupe štátu k riešeniu, chce informovať aj monitorovaciu misiu Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy. Tá bude 6. až 8. decembra.

„Pracovná skupina, v ktorej má zastúpenie aj únia miest, a ktorá nepovažuje nový predložený legislatívny návrh za premyslený, má za to, že je v rozpore s európskou legislatívou. Z tohto dôvodu pracovná skupina oznámila rezortu, že sa na tomto návrhu nebude ďalej podieľať a nebude ho podporovať,“ priblížila ÚMS.

Ministerstvo odmieta šírenie paniky

Ministerstvo životného prostredia pripomenulo, že do legislatívneho procesu predložilo riešenie, akceptovateľné a realizovateľné pre všetky strany. Zároveň odmietlo šírenie paniky zo strany ÚMS.

„Pripravujeme nariadenie o poplatkoch, ktoré výrazne zvýhodní mestá, obce a prevádzkovateľov, ktorí sa poctivo pripravovali na svoje zákonné povinnosti. Nebude však zbytočne trestať tých, ktorí čakajú na to, pokým získajú povolenia na prípravu zariadení na mechanicko-biologickú úpravu odpadov pred skládkovaním,“ avizovalo ministerstvo.

Upozornilo, že povinnosť triedenia odpadov pred skládkovaním nie je nová. V minulosti sa však nedostatočne uplatňovala. Na žiadosť miest, obcí a prevádzkovateľov sa už raz presunula z 1. januára 2021 na 1. januára 2023.

Poukázalo na to, že v tejto veci dostalo formálne oznámenie – infringement zo strany Európskej komisie. „Stanovisko Európskej únie je jasné – európska legislatíva je záväzná pre všetky členské štáty a je nevyhnutné ju dodržiavať. Znižovanie objemu skládkovania, a najmä jeho biologickej zložky, je obzvlášť dôležité aj pre klimatickú krízu,“ priblížilo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika