Na hlavný obsah

Univerzálna vakcína proti chrípke môže byť k dispozícii do dvoch rokov, tvrdí vedec

Vedci na nej pracujú už viac ako desať rokov.

Univerzálna vakcína proti chrípke môže byť k dispozícii do dvoch rokov, tvrdí vedec
Na ilustračnej snímke injekčná striekačka. Foto: TASR/DPA

Univerzálna vakcína proti chrípke, ktorá chráni proti všetkým kmeňom vírusu, by mohla byť k dispozícii počas nasledujúcich dvoch rokov. Stanici BBC to povedal virológ John Oxford z londýnskej univerzity Queen Mary.

Očkovacia látka proti všetkým kmeňom vírusu sa považuje za významný krok v ochrane pred potenciálne ničivou pandémiou chrípky.

Americkí vedci zistili, že experimentálna vakcína založená na technológii mRNA, ktorá sa používa pri vakcínach proti chorobe covid-19, chráni myši a fretky pred ťažkou chrípkou, čo otvára cestu ku klinickým skúškam na ľuďoch.

Virológ Oxford, ktorý sa na štúdii nepodieľal, uviedol, že vakcínu, ktorú vyvinuli na Pensylvánskej univerzite by mohli pripraviťna použitie už budúcu zimu. „Nemôžem dostatočne zdôrazniť, o akú prelomovú prácu ide,“ povedal Oxford. „Potenciál je obrovský a myslím, že niekedy tieto veľké respiračné vírusy podceňujeme,“ dodal.

Vedci pracujú na univerzálnej vakcíne proti chrípke už viac ako desať rokov. Najnovší objav zverejnený v časopise Science je ale považovaný za významný krok na ceste k vakcíne, ktorá by mohla pomôcť ochrániť ľudí pred potenciálne ničivou pandémiou chrípky.

Vakcíny aktualizujú každý rok

Vakcíny proti sezónnej chrípke, ktoré chránia až proti štyrom kmeňom vírusu, sa každoročne aktualizujú. Vedci tak zabezpečia, že zodpovedajú tým kmeňom, ktoré sú práve v obehu. Nová vakcína je navrhnutá tak, aby pripravila imunitný systém proti všetkým 20 podtypom chrípky A a B. Telo by sa tak mohlo vyzbrojiť na boj s akýmkoľvek chrípkovým vírusom, ktorý sa objaví.

Svet zažil pandémiu chrípky naposledy v roku 2009. Vtedy sa po celom svete rozšíril vírus, ktorý sa preniesol z ošípaných na ľudí. Aj keď táto epidémia bola oveľa menej smrteľná, ako sa zdravotníci obávali, pandémia chrípky v roku 1918 ukázala, že nebezpečné nové kmene môžu zabiť desiatky miliónov ľudí.

Poskytnutie „základnej“ úrovne imunity proti celej škále chrípkových kmeňov by mohlo viesť k oveľa menšiemu počtu ochorení a úmrtí, až dôjde k ďalšej pandémii chrípky. Povedal denníku The Guardian výskumník Scott Hensley z Pensylvánskej univerzity.

Výsledky testov na zvieratách sú síce sľubné, ale treba urobiť klinické testy. Musia zistiť, či vakcína chráni ľudí rovnakým spôsobom a nespôsobuje problematické vedľajšie účinky. Očkovanie vyvoláva na regulačných orgánoch otázky, či schváliť látku, ktorá by mohla chrániť pred vírusmi s pandemickým potenciálom, ale ktoré sa doteraz neobjavili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet