Na hlavný obsah

Urgentné príjmy zaťažujú ľudia s bežnými respiračnými chorobami

Upozorňujú, že tam nepatria ani staré zranenia či chronické ochorenia.

Urgentné príjmy zažívajú nápor pacientov. Vrcholí chrípkové obdobie. Lekári upozorňujú, že tam prichádzajú aj ľudia, ktorí akútnu zdravotnú starostlivosť nepotrebujú.

Problém s preťažením urgentných oddelení pociťujú predovšetkým v spádových nemocniciach, ktoré vyhľadávajú aj pacienti z okrajových častí regiónov.

Pacienti prichádzajú s respiračnými alebo inými infekciami. Zahlcujú kapacitu oddelenia a predlžujú čakacie doby tým, ktorí pomoc akútne potrebujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lekári upozorňujú, že na oddelenia urgentného príjmu nepatria ani týždňové úrazy, či chronické ochorenia. Tu však lekári pracujúci na urgente ako aj samotní pacienti narážajú na systémový problém.

Mnohí chronicky chorí pacienti čakajú na vyšetrenie u špecialistov dlhé mesiace a tak ich jediným možným riešením je urgent.

„Potrebujú to vyšetrenie takže prídu pomedzi týchto naozaj závažných pacientov kde ide o ohrozenie života a máme ich vyšetriť okamžite,“ vysvetľuje neurologička Laura Grossmanová.

Napriek tomu, že si lekári pracujúci na urgentoch uvedomujú zlyhávanie ambulantnej starostlivosti, vyzývajú ľudí, aby urgentné príjmy navštevovali len s akútnymi a náhle zhoršenými chronickými stavmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko