Na hlavný obsah

USA a Holandsko zaplatia obnovu českých tankov, ktoré poputujú na Ukrajinu

Prvé stroje by mala dostať ešte tento rok.

USA a Holandsko zaplatia obnovu českých tankov, ktoré poputujú na Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Spojené štáty a Holandsko spoločne zaplatia renováciu 90 českých tankov T-72B pre ukrajinskú armádu. Oznámila to v piatok (4. 11.) tlačová hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová.

Holandské ministerstvo obrany uviedlo, že na renováciu českých tankov vydá 45 miliónov eur a Ukrajine navyše poskytne ťažkú vojenskú techniku. Americká časť výdavkov spadá do novooznámenej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov (zhruba 405 mil. eur).

Stroje budú pochádzať zo zásob českého obranného priemyslu, nie zo zásob českej armády. Hodnota kontraktu je približne 90 miliónov dolárov (asi 91,2 mil. eur). Prvých 26 strojov by Ukrajina mala dostať ešte pred koncom tohto roka.

„Spolupráca vznikla na základe šiestich rokovaní Ukrajinskej obrannej kontaktnej skupiny, augustovej darcovskej konferencie v Kodani a septembrového stretnutia národných zástupcov pre vyzbrojovanie,“ uviedli v spoločnom vyhlásení ministerstva obrany USA, Česka a Holandska

Podľa hovorcu českého ministerstva obrany Jiřího Táborského český úrad rokovania zaštiťoval v úlohe koordinátora a sprostredkovateľa. Hovorca povedal, že Česká republika sa na transakcii finančne nepodieľa. „V každom prípade ide o obrovský úspech medzinárodných rokovaní s cieľom pomôcť Ukrajine,“ dodal Táborský.

Vojenská pomoc

Ktorá česká firma tanky na Ukrajinu dodá, úrady nezverejnili. Podľa informácií ČTK bude do kontraktu zapojený holding Czechoslovak Group (CSG).

Česko a české zbrojárske firmy sa zapájali do dodávok Ukrajiny od začiatku ruskej agresie, teda od konca tohto februára. Česko zo svojich zásob darovalo vojenské vybavenie a zbrane za asi 4,5 miliardy korún (asi 184 mil. eur).

„Som vďačný Českej republike, Holandsku a Spojeným štátom. Ďakujem, priatelia, za vašu neochvejnú súdržnosť s Ukrajinou,“ napísal v reakcii na oznámenie o dodávke tankov ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na twitteri.

Spojené štáty Ukrajine od začiatku ruskej invázie poskytli vo vojenskej, humanitárnej a finančnej pomoci 18,2 miliardy dolárov (cca 18,44 mld. eur).

V piatok oznámená americká pomoc Ukrajine zahŕňa okrem financovania obnovy 45 českých tankov tiež napríklad zákazku na 1 100 kusov leteckej munície Phoenix Ghost, teda dronov, ktoré po dopade na cieľ explodujú, 40 vojenských motorových člnov a ďalšie položky, uviedol Pentagón.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet