Na hlavný obsah

USA vyjadrili hlboké znepokojenie nad pokrokom Iránu v jadrovom programe

Urán začína obohacovať urán na 60 percent.

USA vyjadrili hlboké znepokojenie nad pokrokom Iránu v jadrovom programe
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Spojené štáty v utorok (22. 11.) vyjadrili „hlboké znepokojenie“ nad pokrokom, ktorý Irán dosahuje v jadrovom programe a pri zlepšovaní spôsobilosti balistických striel. Teherán predtým oznámil, že začína obohacovať urán na 60 percent. Informovala o tom agentúra AFP.

„Chystáme sa uistiť, že prezident má k dispozícii všetky možnosti,“ povedal pre médiá hovorca Bieleho domu pre oblasť národnej bezpečnosti John Kirby. „Určite nemeníme svoj názor na to, že Iránu nedovolíme, aby získal spôsobilosti jadrových zbraní,“ dodal.

Iránske média v utorok informovali, že Irán začal v podzemnom zariadení pri obci Fordú obohacovať urán na 60 percent. Ide podľa médií o odvetné opatrenie na požiadavku Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) na väčšiu spoluprácu s Teheránom.

Islamská republika už urán obohacuje na 60 percent aj v iných zariadeniach, čo je síce pod úrovňou 90 percent potrebných na výrobu atómovej bomby. V rámci dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015 to môže byť iba 3,67 percenta.

Rezolúcia MAAE

Rada guvernérov MAAE schválila vo štvrtok (17. 11.) rezolúciu, ktorá kritizuje Irán za nedostatočnú kooperáciu s touto dozornou agentúrou OSN. Rade guvernérov – vrcholnému orgánu MAAE – ju predložili Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Nemecko. Spomedzi 35 členských krajín návrh podporilo 26, päť sa zdržalo a dve sa na hlasovaní nezúčastnili. Proti boli len Rusko a Čína.

Teherán na rezolúciu reagoval vyhrážkami o obmedzení spolupráce s MAAE. Iránska tlačová agentúra SNN tiež oznámila, že Irán vybuduje vo Fordú a v Natanze nové centrifúgy na čistenie uránu.

Dozorná agentúra OSN už dlhší čas neúspešne žiada Teherán o zodpovedanie otázok o náleze nedeklarovaného jadrového materiálu v troch iránskych lokalitách. MAAE očakáva dôveryhodné vysvetlenia vrátane prístupu do týchto lokalít i odberu vzoriek.

Reakcia Británie, Francúzska a Nemecka

Británia, Francúzsko a Nemecko tiež odsúdili rozširovanie jadrového programu Iránu. Informovala o tom agentúra AFP.

Irán sa pohybuje za hranicami, ktoré boli určené v tzv. jadrovej dohode z roku 2015, uviedla trojica európskych signatárov tejto dohody vo vyhlásení zverejnenom britskou vládou. Uvádza sa v ňom, že Irán „podnikol ďalšie významné kroky“ v porušovaní dohody.

„Tento krok, ktorý predstavuje významné riziko v spojitosti s obohacovaním (uránu), nemá dôveryhodné civilné odôvodnenie,“ uviedli Británia, Francúzsko a Nemecko. Doplnili, že spolu s medzinárodnými partnermi budú naďalej pokračovať v konzultáciách s cieľom čo najlepšie reagovať na pokračovanie „jadrovej eskalácie“ Iránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet