Na hlavný obsah

Útočník z Bruselu bol na zozname možných extrémistov

Jedného policajta zabil, druhý je v nemocnici.

Útočník, ktorý v Bruseli vo štvrtok (10. 11.) ubodal policajta a ďalšieho zranil, bol na zozname možných extrémistov. Informovala o tom v piatok (11. 11.) agentúra AP.

Muž, o ktorom belgické médiá píšu ako o Yassinovi M., už pred útokom prišiel na policajnú stanicu, kde nadával policajtom. Tí ho však nezadržali, previezli do nemocnice. Už skôr strávil muž za rôzne zločiny šesť rokov vo väzení.

Podľa médií muž pri útoku volal Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký). To prokuratúra nepotvrdila ani nevyvrátila. Podľa hovorcu federálnej prokuratúry Erica Van Der Sypta bol muž na zozname OCAD – belgickej organizácie, ktorá posudzuje teroristické hrozby.

Policajná hovorkyňa Sarah Durantová uviedla, že muž niekoľko hodín pred útokom prišiel na policajnú stanicu, kde policajtov zasypal „nepríčetnými poznámkami“. Nezadržali ho, pretože žiadal o psychologickú pomoc.

Polícia ho poslala do nemocnice, odkiaľ muž neskôr odišiel. Okolo 19.15 h zaútočil na dvojicu policajtov. Iný policajt ho takmer bezprostredne po útoku postrelil a muža následne so zranením odviezli do nemocnice.

Vyšetrovatelia podľa Van Der Sypta naďalej zisťujú, či sa útok stal v „teroristickom kontexte“.

Polícia sa bráni kritike, že útočníka nezatkla, už keď prišiel na policajnú stanicu. „Strážnici s ním zostali v nemocnici do chvíle, kým ho prevzal nemocničný personál. Že z nemocnice odišiel, sa polícia dozvedela o niekoľko hodín neskôr, keď zisťovala jeho stav,“ uviedla Durantová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet