Na hlavný obsah

V Ankare rokujú ruská a americká delegácia, uviedol ruský denník

Rokovať majú o zasadnutí komisie k jadrovým zbraniam.

V Ankare rokujú ruská a americká delegácia, uviedol ruský denník
V Ankare rokujú ruská a americká delegácia, uviedol ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoj nemenovaný zdroj. Foto: Profimedia

V Ankare rokujú ruská a americká delegácia, uviedol ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoj nemenovaný zdroj. Za ruskú stranu sa neohlásených rozhovorov zúčastňuje šéf civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin, ktorý už je v tureckej metropole.

Bližšie podrobnosti sa zatiaľ denníku nepodarilo získať. Kremeľ podľa agentúry TASS uviedol, že informáciu o stretnutí ruskej a americkej delegácie nemôže potvrdiť ani vyvrátiť.

Podľa skorších informácií Kommersantu medzi Ruskom a USA prebiehajú rokovania o plánoch na zasadnutie komisie pre dohodu Nový ŠTART, ktorá sa týka strategických jadrových zbraní. Naposledy komisia s ruskou a americkou účasťou zasadala v októbri 2021.

Zasadnutie komisie avizoval minulý týždeň tiež hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price, podľa ktorého sa uskutoční „v blízkej budúcnosti“. Dohodu zvanú Nový ŠTART Moskva a Washington predĺžili tento rok vo februári, platiť má do roku 2026.

Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc aj ich nosičov. Opisuje tiež podmienky overovania a inšpekcie jadrových zbraní druhej strany.

Spoluprácu v súvislosti s inšpekciami však Rusko v auguste zastavilo. Zdôvodnilo to cestovnými obmedzeniami, ktoré proti nemu pre vpád na Ukrajinu zaviedli západné krajiny a ich spojenci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet