Na hlavný obsah

V Brezne zasadal krízový štáb, zaoberal sa znečistením v obci Nemecká

Ekologickú záťaž má na svedomí bývalý štátny podnik.

V Brezne zasadal krízový štáb, zaoberal sa znečistením v obci Nemecká
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Brezne zasadal krízový štáb. Zaoberal sa mimoriadnou situáciou a znečistením v obci Nemecká. Záťaž je dedičstvom bývalého štátneho podniku Petrochema Dubová.

Situácia, ktorá ohrozuje obyvateľov Horehronia, trvá od marca. Spoločnosť PT-chem vtedy oznámila, že nedokáže čistiť odpadové vody vytekajúce z gudrónových jám. V stredu (30. 11.) sa situáciou zaoberal krízový štáb.

„Mimoriadna situácia sa predlžuje o mesiac, teda minimálne do konca roka. Hľadajú sa riešenia na možné financovanie stavu a riešenie, kto bude chod čističky odpadových vôd ďalej financovať,“ uviedol starosta obce Nemecká Branislav Čižmárik.

Prednosta Okresného úradu Brezno Ondrej Filipiak dodal, že okrem opätovného predĺženia mimoriadnej situácie, sa krízový štáb rozhodol o znovuspustení čerpania odpadových vôd z drenážnej steny.

Odpadové vody sa nečistili, pretože spoločnosť PT-chem nebola schopná financovať chod čističky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa zástupcov okresného úradu v Brezne, sa hľadá zodpovedné ministerstvo, ktoré bude znášať náklady na čistenie odpadových vôd.

Prípadom environmentálneho ohrozenia sa zaoberá aj polícia. Tá vyšetruje, či nedošlo k pochybeniu na strane prevádzkovateľa alebo štátu.

Prevádzka drenážnej steny a čistenia odpadových vôd z gudrónových jám by sa mala spustiť 3. decembra. Okresný úrad znovu predĺžil mimoriadnu situáciu o mesiac a riešenie sa teda očakáva až v budúcom roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny