Na hlavný obsah

V budúcom roku bude pre domácnosti aj podniky náročnejšie splácať úvery

Nie každú firmu zasiahne inflácia a vyššie ceny energií rovnako.

V budúcom roku bude pre domácnosti aj podniky náročnejšie splácať úvery
Na snímke muž drží v rukách eurobankovky Foto: Unsplash

V budúcom roku bude pre domácnosti aj podniky náročnejšie splácať úvery, uviedla to Národná banka Slovenska (NBS) v správe o finančnej stabilite. Výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability Vladimír Dvořáček hovorí, že správanie domácnosti ovplyvnia rastúce náklady aj oznámenie cien energií.

„Infláciu v takej podobe, v akej ju máme dnes, sme tu nemali už vyše 20 rokov. Máme s tým málo skúseností, preto sú s tým spojené isté obavy na strane podnikov aj domácností,“ hovorí.

Nie každú firmu zasiahne inflácia a vyššie ceny energií rovnako. Lepšie sa bude dariť tým podnikom, ktoré svoje náklady premietnu do cien pre konečných spotrebiteľov. Očakáva sa, že osem percent podnikov môže mať problém v budúcom roku splácať úvery.

Marek Ličák, šéf odboru finančnej stability, neočakáva výrazné zmeny pri pomere výdavkov a príjmov domácností. „Veľa domácností síce bude mať infláciu, ale bude mať aj pomerne výrazný nárast príjmov. Napríklad moja babka, ktorá má väčšie výdavky na energie a potraviny, tak jej inflácia je vyššia ako moja,“ vysvetľuje.

„Zároveň jej príjem – perspektíva rastu dôchodku – je iná, ako perspektíva môjho príjmu. Z toho vychádza, že veľa domácností dokáže poraziť infláciu práve vyššími príjmami,“ dodáva Ličák.

V budúcom roku preto odporúča sledovať, na čo všetko dávame peniaze. A ak treba, tak z mesiaca na mesiac pomaly znižovať svoje výdavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika