Na hlavný obsah

V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania, neskôr ho Rusi stiahli

Pri meste došlo k explóziám.

V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania, neskôr ho Rusi stiahli
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskvou dosadené úrady v okupovanom juhoukrajinskom Chersone v piatok (4. 11.) stiahli svoje predchádzajúce vyhlásenie o zákaze vychádzania v tomto meste, ktorý mal trvať nepretržite 24 hodín. Informovala o tom agentúra AFP.

„V meste Cherson nie sú absolútne žiadne reštrikcie, ktoré by obmedzovali život tohto mesta,“ uviedol námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na platforme telegram po tom, čo predchádzajúci odkaz o vyhlásení zákazu vychádzania upravili.

Zákaz mali vyhlásiť s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto. „V meste Cherson bol vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý bude trvať nepretržite 24 hodín, takže budeme môcť brániť naše mesto,“ znelo predchádzajúce vyhlásenie Stremousova.

Explózie pri Chersone

K explóziám a následnému požiaru došlo v okolí letiska v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson v oblasti okupovanej ruskými jednotkami. Podľa spravodajskej televízie CNN to vyplýva z videozáznamu zverejnenom na platforme telegram.

Na spomínanom videu je vidieť hustý čierny dym, ktorý stúpa z oblasti obce Čornobajivka na sever od Chersonu, kde sa nachádza i letisko. Ukrajinská armáda ani Moskvou dosadená samospráva Chersonu to doposiaľ bezprostredne nekomentovali.

Neoficiálne kanály na telegrame uviedli, že ďalej na sever od Chersonu na východnom brehu rieky Dneper nútia ruské jednotky miestnych obyvateľov, aby opustili obec Velyka Lepetycha. 

Moskvou dosadení predstavitelia už ohlásili evakuáciu civilistov z 15-kilometrovej zóny pozdĺž rieky Dneper v dôsledku budovania novej obrany v oblasti, uvádza CNN.

Povinná evakuácia podľa neoficiálnych telegramových kanálov prebieha aj v obci Hornostajivka ďalej smerom dole po prúde rieky. Nové explózie bolo počuť aj v meste Nova Kachovka blízko priehrady a vodnej elektrárne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet