Na hlavný obsah

V Číne zaznamenali doteraz najvyšší nárast prípadov koronavírusu

Polícia zasahovali proti protestujúcim vo viacerých mestách.

V Číne zaznamenali doteraz najvyšší nárast prípadov koronavírusu
Protestujúci v Šanghaji držia prázdne papiere a pokrikujú slogany. Foto: TASR/AP

V Číne za posledný deň pribudlo doteraz najviac nových prípadov nákazy koronavírusom, informuje v pondelok (28. 11.) agentúra Reuters. Deje sa tak po víkende, ktorý v rôznych častiach krajiny poznačili veľké protesty v súvislosti s protiepidemickými opatreniami.

Agentúra DPA píše, že v mnohých mestách demonštrácie pokračovali do dnešného rána.

Polícia v Pekingu zakročila proti stovkám ľudí protestujúcim neďaleko diplomatickej štvrte. Išlo o prvú významnú demonštráciu v hlavnom meste od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci v roku 2012. Polícia akciu rozohnala pod zámienkou, že jej účastníci blokujú dopravu.

Symbolom súčasnej vlny protestov sa stali neopísané biele listy papiera, ktorými ľudia dávajú najavo odpor k cenzúre. Na rôznych miestach vyzývali úrady, aby zrušili uzávery spôsobené koronavírusom. Zhromaždenie sa cez víkend konalo v miliónových metropolách, ako je Šanghaj, Wu-chan, Nan-ťing a Kuang-čou.

Ozývali sa na nich heslá ako: „Nechceme testy na covid, chceme slobodu“. Nespokojnosť sa šíri aj na vysokých školách. Koľko ľudí polícia v uplynulých dňoch zadržala, sa nevie. Úrady o tom neinformujú, pripomína DPA. Na sociálnych sieťach sa objavuje veľké množstvo videí týkajúcich sa protestov, cenzori ich však rýchlo mažú.

Nulová tolerancia covidu

Prísne opatrenia proti covidu, ktoré čínske úrady nariaďujú hneď pri výskyte niekoľkých prvých prípadov nákazy, ochromujú čínsku ekonomiku. V posledných mesiacoch tiež vyvolávali opakované sťažnosti na úrady, ktorým sa nedarilo spoľahlivo zabezpečovať potraviny a ďalšie nevyhnutnosti ľuďom zatvoreným doma.

Vlnu nespokojnosti umocnil 24. novembra požiar v Urumči, metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ktorý si vyžiadal desať ľudských životov. Objavili sa informácie, že pre protipandemické opatrenia sa ľudia nemohli dostať z horiacej budovy a záchranári zase k nim. Úrady to popierajú.

Napriek prísnym protiepidemickým opatreniam v Číne za posledný deň pribudlo 40 052 nových prípadov, o deň skôr ich bolo niečo vyše 39 500. Mnohí analytici hovoria, že je nepravdepodobné, že by Čína s uvoľňovaním reštrikcií začala skôr ako v marci alebo apríli.

Experti poukazujú na to, že v najľudnatejšej krajine sveta treba zvýšiť tempo očkovania proti covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet