Na hlavný obsah

V dánskych predčasných parlamentných voľbách zvíťazil blok stredoľavých strán

V parlamente bude mať tesnú väčšinu.

V dánskych predčasných parlamentných voľbách zvíťazil blok stredoľavých strán
Ilustračná snímka - Dánska vlajka. Foto: Pixabay.com

V Dánsku v predčasných voľbách zvíťazil blok stredoľavých strán podporujúcich vládu premiérky Mette Frederiksenovej. Podľa sčítania hlasov bude mať v parlamente najtesnejšiu väčšinu jedného kresla. Informovali o tom agentúry v stredu (2. 11.) AFP, Reuters a AP.

Stredoľavicové strany získali 87 kresiel v kontinentálnom Dánsku, ďalšie tri im pripísali voliči zo zámorských autonómnych území – Faerských ostrov a Grónska. Spolu to stačí na väčšinu 90 poslancov v 179-člennom zákonodarnom zbore.

Pravicový „modrý“ blok, neformálne spojenectvo liberálov a konzervatívcov podporované menšími populistickými stranami, obsadí 72 kresiel. Jedno z nich získalo na Faerských ostrovoch.

Výsledky sčítania udržiavali krajinu v napätí niekoľko hodín od uzavretia volebných miestností. Až zrátanie posledných hlasov totiž v noci rozhodlo v prospech takzvaného červeného bloku.

Frederiksenová povedala stúpencom, že je s výsledkom šťastná. Jej sociálni demokrati obhájili pozíciu najsilnejšej strany.

So ziskom 27,5 percenta hlasov dosiahli aj svoj najlepší výsledok za viac ako dve desaťročia. Napriek tomu oznámila, že v stredu (2. 11.) podá demisiu a bude sa uchádzať o poverenie vytvoriť novú vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet