Na hlavný obsah

V EÚ pokračujú rozpory v súvislosti so zastropovaním ceny plynu

Časť krajín hrozí vetom krízového balíka.

V EÚ pokračujú rozpory v súvislosti so zastropovaním ceny plynu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) stále neprekonala rozpory okolo možného obmedzenia cien plynu zdražujúceho výrobu elektriny. Skupina štátov požadujúcich zavedenie cenového stropu opäť vyzvala Európsku komisiu na urýchlené predloženie návrhu.

Inak podľa diplomatických zdrojov ČTK hrozí zablokovaním ostatných chystaných opatrení. Dva týždne pred mimoriadnou schôdzkou ministrov energetiky, ktorá by mala ďalší núdzový balík schvaľovať, je však únijná exekutíva k možnostiam všeobecnejšej redukcie ceny plynu naďalej skeptická.

EÚ stále bojuje s dosahmi vysokých cien energií súvisiacich s vojnou na Ukrajine a obmedzovaním dodávok ruského plynu, kvôli ktorým štáty investujú vysoké sumy do podpory domácností a firiem.

Viac ako polovica krajín európskeho bloku, vrátane Francúzska, Talianska či Poľska tlačí na celoúnijné zastropovanie ceny plynu, ktorý zdražuje výrobu elektriny. Niekoľko štátov na čele s Nemeckom a Holandskom však tento návrh odmieta.

Odvolávajú sa na výrazné narušenie trhu a možné ohrozenie dodávok skvapalneného plynu LNG, ktorý by preplatili mimoúnijné štáty. Komisia opakované výzvy na predloženie návrhu zatiaľ nevypočula. Niektoré krajiny ju vinia z toho, že príliš vychádza v ústrety nemeckým požiadavkám.

„Nespokojnosť je veľká a môže sa stať, že kvôli neochote komisie časť štátov odmietne schváliť nový balík,“ povedal ČTK jeden z únijných diplomatov.

Niektorým štátom to nestačí

Spomínaný balík návrhov obsahuje dobrovoľné spoločné nákupy plynu či solidárne poskytovanie dodávok krajinám ohrozeným jeho nedostatkom. Komisia počíta aj so zavedením korekčného mechanizmu. Ten by mal zabrániť extrémnym cenovým výkyvom na kľúčovom uzle TTF. To však uvedeným štátom nestačí.

Experti únijnej exekutívy tento týždeň rozoberali so zástupcami členských krajín možnosti obmedzenia cien plynu. Oznámili im, že žiadny z variantov stropu nie je uskutočniteľný bez ohrozenia dlhodobých kontraktov či dostatku dodávok.

Časť krajín však na príprave konkrétneho návrhu trvá. Predseda Európskej rady Charles Michel siahol v rámci sporu na nezvyčajný krok a vyzval na predloženie návrhu šéfku komisie Ursulu von der Leyenovú.

EK by mala dlho odkladaný návrh predložiť na budúci týždeň. Aby ho mohli experti členských krajín prebrať pred ministerskou schôdzkou naplánovanou na 24. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet