Na hlavný obsah

V Indonézii pokračuje pátranie po ľuďoch nezvestných po zemetrasení

Otrasy o sile 5,6 stupňa si vyžiadali 271 obetí.

V Indonézii pokračuje pátranie po ľuďoch nezvestných po zemetrasení
Na ilustračnej snímke Indonézia po zemetrasení. Foto: Twitter/Send Relief

Indonézski záchranári vo štvrtok (24. 11.) pokračovali v pátraní po obetiach či možných preživších po zemetrasení, ktoré v pondelok (21. 11.) zasiahlo ostrov Jáva. Otrasy o sile 5,6 stupňa si vyžiadali 271 obetí, z čoho tretina boli deti. Štyridsať ľudí je stále nezvestných.

Pátracie tímy sa sústreďujú na miesto, kde zosuv pôdy spôsobený zemetrasením pochoval dedinu Cijedil. Pod horami bahna a kameňov sa podľa predpokladov nachádza väčšina nezvestných. Na mieste je viac ako 1 000 záchranárov, ktorí využívajú ťažkú techniku aj ručné náradie a pátracích psov, informovala agentúra AP.

Indonézsky prezident Joko Widodo vo štvrtok navštívil neďaleké mesto Cianjur, pri ktorom sa nachádzalo epicentrum zemetrasenia.

„Prioritou je teraz proces pátrania, naň sa musíme sústrediť. Problém predstavuje strmý terén, pokračujúci dážď a následné otrasy. Pôda nie je stabilná, takže je potrebná opatrnosť,“ vyhlásil prezident. Uviedol tiež, že naďalej existujú prekážky v distribúcii pomoci ľuďom, ktorí prišli o domovy.

V stredu (23. 11.) záchranári vytiahli z trosiek zrúteného domu päťročného chlapca, nádeje na nájdenie ďalších preživších sú ale podľa indonézskych úradov už malé. Vyše 2 000 ľudí utrpelo pri otrasoch pôdy zranenia a 61 000 osôb bolo evakuovaných do provizórnych prístreškov po tom, ako zemetrasenie zničilo ich obydlia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet