Na hlavný obsah

V Indonézii zachránili päťročného chlapca, ktorý strávil 45 hodín pod troskami

Prírodná katastrofa si vyžiadala 268 obetí.

V Indonézii zachránili päťročného chlapca, ktorý strávil 45 hodín pod troskami
Na snímke dobrovoľníci pátrajú po nezvestných. Zemetrasenie spôsobilo aj zosuvy pôdy. Foto: ČTK / AP / Tatan Syuflana

Hasiči v Indonézii zachránili päťročného chlapca, ktorý bol po smrtiacom zemetrasení na ostrove Jáva asi 45 hodín uväznený pod troskami svojho domu. Informovala o tom agentúra Kjódó. Prírodná katastrofa si vyžiadala 268 obetí, 151 ľudí je stále nezvestných a najmenej tisíc ďalších utrpelo zranenia.

„Azku zachránil okolo 10.40 h miestneho času (04.40 h SEČ) tím hasičov,“ uviedla hovorkyňa indonézskej pátracej a záchrannej agentúry. Na videozázname, ktorý zdieľal dobrovoľník, bolo vidieť, ako záchranári chlapcov vyťahujú z trosiek dvojposchodového domu v meste Cianjur.

Chlapca si do náručia okamžite vzal jeho otec, potom ho previezli do nemocnice. Azkovu matku v utorok (22. 11.) našli mŕtvu. „Vyzeral vystrašene a po tom, čo ho tím vytiahol, dokázal len plakať,“ povedala hovorkyňa.

Zemetrasenie o sile 5,6 stupňa zasiahlo v pondelok (21. 11.) indonézsku provinciu Západná Jáva. Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke desiatich kilometrov pod mestom Cianjur, ktoré leží asi 75 kilometrov juhovýchodne od metropoly Jakarty. Medzi mŕtvymi je veľké množstvo detí, ktoré zahynuli v školách, ktoré sa pri otrasoch pôdy zrútili.

Záchranári podľa stanice BBC stále bojujú s desiatkami následných otrasov v kopcovitej provincii Západná Jáva, kde už tretí deň pátrajú po preživších. Miestny guvernér Ridwan Kamil povedal, že od zemetrasenia zažil región asi 140 otrasov.

„Stále dochádza k následným zemetraseniam,“ povedal Kamil, ale dodal, že do piatku snáď ustanú. „V súčasnosti koordinujeme (našu misiu), aby sme sa zamerali na pátranie a záchranu… mnoho ľudí sa stále nezvestných hlavne v odľahlých oblastiach,“ uviedol.

Kamil povedal, že záchranné tímy stále prepátrajú terén pešo a na motocykloch. Niektoré cestné cesty zostávajú neprístupné, no záchranári majú v pohotovosti vrtuľníky, ktoré prepravujú nájdených ľudí do nemocníc.

Indonézia leží na rozhraní tektonických dosiek

Podľa guvernéra evakuovali najmenej 58 000 ľudí a v okolí zriadili desiatky utečeneckých táborov. Guvernér sa odvolal na Národnú agentúru pre zmierňovanie následkov katastrof, ktorá odhadla, že poškodili 22 000 domov.

Prezident Joko Widodo v utorok (22. 11.) poveril svojich ministrov, aby uprednostnili evakuáciu a záchranu preživších zasypaných pod sutinami rýchlym obnovením prístupu do oblastí izolovaných zosuvy pôdy.

Indonézia, ktorú tvorí 17 000 ostrovov a ostrovčekov a obýva ju 270 miliónov ľudí, leží na rozhraní troch veľkých tektonických dosiek, a zemetrasenia sú v tejto oblasti časté. V januári 2021 si otrasy o sile 6,2 stupňa na ostrove Sulawesi vyžiadali viac ako sto mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet