Na hlavný obsah

V Iráne dochádza k rozsiahlym výpadkom internetu

Má ísť o snahu potlačiť protivládne protesty.

V Iráne dochádza k rozsiahlym výpadkom internetu
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

V Iráne dochádza k rozsiahlym výpadkom internetových služieb, predovšetkým v mobilných zariadeniach. Na twitteri to v pondelok (21. 11.) uviedla organizácia NetBlocks, ktorá sa zaoberá sledovaním prevádzky na internete.

Ľudskoprávne skupiny sa v tejto súvislosti obávajú, že iránske úrady v Kurdmi obývaných regiónoch prístup k internetu úplne zablokuj. A to v snahe potlačiť protivládne protesty, píše agentúra Reuters.

Spoločnosť NetBlocks v pondelok uviedla, že v Iráne bol v súvislosti s novou vlnou protestov a správami o obetiach na životoch mnohým užívateľom odpojený internet v mobilných zariadeniach.

Videá na sociálnych sieťach

Na sociálnych sieťach sa v pondelok objavilo niekoľko videí, ktoré zachytili ľudí, ktorí utekajú pred streľbou iránskych bezpečnostných zložiek. Na záberoch z Kurdmi obývaného mesta Džavánrúd bolo vidieť, ako sa ľudia skrývajú za múrom, ošetrujú zraneného muža a snažia sa dostať k telu mŕtveho demonštranta na ulici, píše Reuters. 

Exilová organizácia ochrancov ľudských práv Hengaw dnes zdieľala video, ktoré zachytáva vyslanie bezpečnostných zložiek do kurdských miest Mahábád a Búkán. Agentúra Reuters píše, že pravosť videí nebola schopná overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet