Na hlavný obsah

V izraelských parlamentných voľbách podľa odhadov zvíťazil Netanjahu

Ide o predbežný odhad, výsledok sa môže zmeniť.

V izraelských parlamentných voľbách podľa odhadov zvíťazil Netanjahu
Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: Wikimedia Commons

Strana Likud bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podľa prvých odhadov po zatvorení volebných miestností získala v utorkových (1. 11.) parlamentných voľbách spolu so svojimi spojencami z náboženských a krajne pravicových strán dostatok hlasov na zabezpečenie parlamentnej väčšiny potrebnej na zostavenie budúcej vlády.

Ide o predbežný odhad, konečný výsledok sa môže v najbližších hodinách ešte zmeniť, píše agentúra AP. Netanjahu bol najdlhšie slúžiacim izraelským premiérom, po 12 rokoch vo funkcii skončil vlani.

V Izraeli sa konali piate parlamentné voľby o tri a pol roka. Podľa televíznych prognóz získal Netanjahuov Likud 30 až 31 kresiel v 120-člennom Knesete a má spolu so svojimi spojencami šancu získať 61 až 62 mandátov, teda potrebnú parlamentnú väčšinu.

Druhou stranou s najväčším počtom mandátov je podľa odhadov centristická strana Ješ Atid doterajšieho premiéra Jaira Lapida, tej je prisudzovaných 22 až 24 kresiel. Podľa odhadov spolu so spojencami získa 54 až 55 kresiel.

Treťou najsilnejšou formáciou je formácia Náboženský sionizmus (RZ) Bezalela Smotriča a Itamara Ben Gvira, ktoré prognózy prisudzujú 14 až 15 kresiel.

Netanjahu je súdne stíhaný pre korupciu

Netanjahu, ktorý je súdne stíhaný pre korupciu, ale vinu popiera, Ben Gvirovi a Smotričovi sľúbil ministerské kreslá. Podľa serveru Axios sa za to obaja zaviazali, že budú usilovať o zákon, ktorý zmení podmienky stíhania politikov za korupciu.

Ben Gvir patrí k stúpencom Meira Kahaneho, ktorého rasistická strana Kach bola v Izraeli roku 1994 zakázaná. Ocitla sa aj na izraelskom a americkom zozname teroristických organizácií.

Akonáhle budú známe oficiálne konečné výsledky, prezident Jicchak Herzog určí, kto bude poverený zostavením vlády. Kandidát má potom štyri týždne na zostavenie koalície. Rovnako ako po vlaňajších voľbách však môže trvať týždne či mesiace, kým bude ustanovená nová vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet