Na hlavný obsah

V izraelských voľbách zvíťazil Netanjahu, Lapid mu zablahoželal

Výsledky potvrdila volebná komisia.

V izraelských voľbách zvíťazil Netanjahu, Lapid mu zablahoželal
Na snímke Benjamin Netanjahu. Foto: ČTK / AP / Maya Alleruzzo

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu spolu so svojimi spojencami v utorkových (1. 11.) parlamentných voľbách získal jasnú väčšinu mandátov, informovala vo štvrtok (3. 11.) volebná komisia.

Podľa konečného súčtu Netanjahuova pravicová strana Likud získala v 120-člennom parlamente 32 kresiel a so spojencami bude mať v Knesete 64 mandátov.

Súčasný premiér Jair Lapid krátko pred oznámením konečných výsledkov Netanjahuovi zablahoželal k víťazstvu.

„Štát Izrael je na prvom mieste,“ uviedol Lapid. „Netanjahuovi želám v záujme Izraelčanov a štátu Izrael veľa úspechov,“ dodal.

Lapidova strana Ješ Atid získala 24 mandátov a na parlamentnú väčšinu ani so spojencami nedosiahla.

Medzi strany, ktoré sa do parlamentu nedostali, pretože neprekonali potrebný prah 3, 25 % hlasov, je aj potenciálny Lapidov spojenec, ľavicový Merec. So spojencami má blok okolo Lapida len 51 mandátov.

Krátko pred zverejnením konečného výsledku sčítania hlasov Lapid Netanjahuovi zablahoželal k víťazstvu a zaželal mu veľa šťastia.

Podľa hovorcu tiež povedal, že nariadil všetkým ministerstvám, aby sa pripravili na riadne odovzdanie moci. Fakticky tak uznal volebnú prehru.

Očakáva sa, že Netanjahu do vlády prizve krajne pravicovú stranu Náboženský sionizmus, k vedeniu ktorej patrí ultranacionalista Itamar Ben Gvir.

Netanjahuova budúca vláda tak bude zrejme najpravicovejšia v izraelských dejinách, píše v tejto súvislosti agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet