Na hlavný obsah

V Kazachstane sa začali prezidentské voľby, favoritom je súčasný prezident Tokajev

Voľby sám vyhlásil.

V Kazachstane sa začali prezidentské voľby, favoritom je súčasný prezident Tokajev
Na snímke kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: ČTK / AP

V Kazachstane sa v nedeľu (20. 11.) začali predčasné prezidentské voľby. Favoritom je súčasný prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý voľby vyhlásil.

Voľbami sa súčasná hlava štátu snaží posilniť svoju moc v krajine, píše agentúra Reuters. Prvé prognózy výsledku by sa mali zverejniť po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (15.00 h SEČ).

Šesťdesiatdeväťročný Tokajev je favoritom volieb, jeho päť súperov pozná podľa Reuters len málo voličov. Podľa predvolebných prieskumov zrejme žiadny z nich nedosiahne dvojciferný výsledok. V poslednom hlasovaní v roku 2019 dostal Tokajev takmer 71 percent hlasov.

Tokajev sa podľa agentúry Reuters snaží predčasnými voľbami posilniť svoju moc na úkor svojho vplyvného predchodcu a dlhoročného vládcu Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva.

Patril k verným Nazarbajevovým spojencom, obaja politici sa však rozišli po januárových krvavo potlačených demonštráciách, ktoré Tokajev označoval za pokus o štátny prevrat.

Po januárových protestoch, pri ktorých zomrelo najmenej 238 ľudí, Tokajev donútil Nazarbajevovho spojenca opustiť funkcie vo vedení štátu.

Súčasne začal ústavné reformy a sľúbil, že zníži nerovnosti v príjmoch obyvateľov. Jedným zo symbolov konca vplyvu bývalého prezidenta bol aj návrat historického názvu hlavného mesta Astana, ktoré sa v rokoch 2019 až 2022 volalo Nursultan.

Tokajev sa tiež vymedzil voči svojmu najväčšiemu doterajšiemu spojencovi v zahraničí – Rusku. Kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu a jeho krajina tiež prijala Rusov, ktorí utekajú pred mobilizáciou.

Moskva pritom Tokajeva podporila pri januárových demonštráciách, keď do Kazachstanu poslala svoje jednotky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet