Na hlavný obsah

V komunálnych voľbách zvíťazil rekordný počet rómskych starostov a starostiek

Bude ich 52, o desať viac ako pred štyrmi rokmi.

V komunálnych voľbách zvíťazil rekordný počet rómskych starostov a starostiek. V nasledujúcom volebnom období ich bude 52.

Na porovnanie – v roku 2010 ich bolo len 12. Aj napriek vzrastajúcemu počtu, sa Rómovia len pomaly zapájajú do diania v samosprávach.

Už štvrté volebné obdobie bude stáť na čele obce Pašková, v okrese Rožňava, Roman Viola. Prvý raz kandidoval za starostu pred dvanástimi rokmi. Ako mnohí Rómovia, vyrastal v osade.

„Lepšie sa viem vžiť do situácie občanov, napríklad ten, ktorý nevie, aké je to nemať niečo, alebo nevie, čo je chudoba, to si ani nevie uvedomiť, čo ten človek prežíva. Ale ja to viem, viem pochopiť toho človeka,“ vyjadril sa Viola.

V obci žije 350 ľudí, z toho 75 % sú Rómovia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Atlasu rómskych komunít je na Slovensku takmer tristo obcí, kde majú Rómovia väčšinu alebo ich tam žije viac ako jedna tretina. Počet obcí, kde je na čele aj rómsky starosta, však stále tvorí len šestinu z nich.

„Jednou z našich úloh je preto aj posilnenie participácie Rómov vo vedení samospráv a počas ďalších rokov budeme realizovať aj viac aktivít na ich aktívne zapájanie,“ avizoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero.

Pred štyrmi rokmi bolo 42 rómskych starostov. Podľa volebného monitoringu Inštitútu Mateja Bela si len polovica rómskych starostov obhájila svoj post. V ôsmich obciach si obyvatelia oproti predošlému obdobiu už nezvolilo rómskeho kandidáta.

Najviac Rómov na čele samospráv je v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. V rámci okresov má prvenstvo Rimavská Sobota, kde ich je 12.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny