Na hlavný obsah

V Kútoch postavili stanové mestečko pre migrantov

Ošetria ich, dostanú najesť, majú kde prespať.

V Kútoch postavili stanové mestečko pre migrantov
Migranti v stanovom mestečku v Kútoch. Foto: Vladimír Benko, Ministerstvo vnútra SR

Migračný tlak na vlakovú stanicu v Kútoch má znížiť stanové mestečko. Polícia ho postavila pre nelegálnych migrantov, aby nemuseli hromadne prespávať v staničnom vestibule alebo na perónoch. Zdravotníci hlásia u niektorých z nich vážne zdravotné problémy.

Stanové mestečko je od vlakovej stanice vzdialené len na niekoľko krokov. Pozostáva z desiatich stanov, pričom jeden je určený pre 16 ľudí. Každý jeden migrant sa pred vstupom do mestečka musí podrobiť zdravotnému vyšetreniu.

Vyšetrenia zatiaľ nepreukázali žiadnu tropickú chorobu ani covid. Utečencov trápia iné respiračné ťažkosti. Dostávajú antibiotiká a lieky aspoň na päť dní. „Dnes sme mali asi päť alebo šesť ťažkých zápalov pľúc. Normálne by som ich hospitalizoval, ale oni nechcú hospitalizáciu, oni chcú pokračovať na svojich cestách,“ uviedol infektológ Vladimír Krčméry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Abbás spolu s rodinou sú zo Sýrie. Na cestách sú už tri mesiace, počas ktorých prešli sedem krajín. Ďalej za české hranice sa už nedostali. Peniaze na cestovanie ešte majú, lebo všetko, čo mali doma v Sýrii, predali. „Slovensko je dobré aj ľudia sú veľmi dobrí, ale moja rodina, brat sú v Nemecku. Chcem ísť k nemu,“ povedal.

Do Nemecka sa chce o dvoch barlách dostať aj jeho 12-ročný brat. O polovicu ruky aj nohy prišiel po tom, ako v Sýrii stúpil na nášľapnú mínu. Takisto našiel útočisko v stanovom mestečku. Migranti v ňom majú záchody, spacie vaky, deky a pribudne aj kúrenie. Dostávajú tu aj najesť a zdravotníkov tu budú mať každý deň. Ošetriť vedia aj 200 ľudí.

Zriadenie stanového mestečka neznamená, že na vlakovej stanici v Kútoch už nebudú nelegálni migranti. Za týmito oknami by mali prespávať prevažne matky s deťmi a v stanovom mestečku muži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko