Na hlavný obsah

V Martine poklepali základný kameň novej nemocnice

Pre pacientov by ju mali otvoriť v roku 2026.

V Martine poklepali základný kameň novej nemocnice
Kameň a kladivá pripravené na oficiálny akt poklepania základného kameňa novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine. Foto: TASR

V Martine poklepali základný kameň novej univerzitnej nemocnice. Bolo to zavŕšenie takmer desaťročnej prípravy projektu. Výstavba sa bude financovať z plánu obnovy v predpokladanom objeme 330 miliónov eur.

Na pozemku, kde bude nemocnica stáť, začali aj s prvými zemnými prácami. Z celej plochy stiahnu stroje ornicu do hĺbky asi 40 centimetrov. „Vzhľadom na tomu, že tu georadar identifikoval nejaký nález, tak je tu prítomný aj archeológ, ktorý nález potom zdokumentuje,“ uviedla projektová manažérka Martina Antošová.

„Očakávame pritom, že koncom novembra sa predloží žiadosť na územné rozhodnutie. Stavať by sa tak malo začať už v polovici budúceho roka,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nová nemocnica bude slúžiť aj lekárskej fakulte. Pacientov po dokončení plánuje prijímať zo širšieho regiónu. „Viac ako jeden milión ľudí bude spádová oblasť pre túto nemocnicu. V tejto nemocnici bude viac ako 600 lôžok,“ zdôraznil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Mesto Martin musí doriešiť aj napojenie nemocnice na cestnú sieť. Na jej vybudovanie chce čerpať aj zdroje z eurofondov. Vedenie nemocnice verí, že špičkové zariadenie priláka aj mladých lekárov.

Súčasne s výstavbou novej nemocnice budú pripravovať aj následné využitie areálu súčasnej nemocnice. „Časť budov sa teda využije pre nejakú následnú starostlivosť a značná časť areálu sa odpredá,“ dodala Antošová.

Novú Univerzitnú nemocnicu svätého Martina by mali pre pacientov otvoriť v roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny