Na hlavný obsah

V Poľsku zahynuli pri výbuchu dvaja ľudia

Na miesto dopadli ruské rakety.

V Poľsku zahynuli pri výbuchu dvaja ľudia
Miesto, kde dopadla raketa. Foto: Twitter

Pri výbuchu na východe Poľska neďaleko hraníc s Ukrajinou prišli v utorok (15. 11.) popoludní o život dvaja ľudia.

Podľa nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa amerických tajných služieb na miesto dopadli ruské rakety, informuje agentúra AP.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller tieto informácie bezprostredne nepotvrdil, avšak uviedol, že vrcholní predstavitelia krajiny sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s „krízovou situáciou“.

https://twitter.com/CentralEuropePL/status/1592604777728602113

Zasadnutie členov vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti (BBN) zvolali premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda.

Na stretnutí sú okrem premiéra ministri obrany, vnútra, spravodlivosti, šéf rezortu zahraničia a minister, ktorý má na starosti tajné služby.

Poľský generál Stanislaw Koziej odporúča poľskej vláde, aby sa obrátila na NATO so žiadosťou, aby pozdĺž poľsko-ukrajinskej hranice vznikla predsunutá zóna protiraketovej obrany, ktorá by zasahovala aj nad západnú časť Ukrajiny.

„Ide o to, aby išlo včas zostreliť rakety letiace k hranici ešte pred ňou,“ uviedol Koziej. Predpokladá, že Rusko nechcelo zaútočiť na územie NATO, ale že používa čoraz menej presné rakety.

Generál Mieczyslaw Bieniek povedal, že situácia je vážna, pretože zomreli dvaja ľudia. „Som silne presvedčený o tom, že išlo o zblúdené strely, ktoré dopadli na naše územie,“ uviedol v televízii TVN24. Dodal, že na ukrajinskej strane hranice je dôležitý železničný uzol a že možno ten sa Rusi snažili zasiahnuť.

Portál gazeta.pl píše, že výbuch nastal v sušičke obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. Poľská polícia zatiaľ neuviedla nič k tomu, čo bolo jeho príčinou.

Ruská armáda v utorok popoludní na ukrajinskom území vypálila desiatky rakiet, zasiahli aj ciele na západe krajiny. Dopadli tiež na mesto Kovel v severozápadnom cípe Ukrajiny neďaleko hranice s Poľskom a Bieloruskom, píše onet.pl.

Reakcie slovenských predstaviteľov

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyjadril podporu Poľsku a deklaroval pripravenosť byť zodpovedným spojencom.

„So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom,“ uviedol premiér.

„Ak sa potvrdí, že na územie Poľska dopadli ruské rakety, považujeme to za incident voči členskému štátu NATO.“ V reakcii na medializované informácie to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Pevne veríme, že Poľsko bude v tomto prípade reagovať rozvážne a vo všetkých krokoch by malo mať plnú podporu Slovenskej republiky,“ uviedol Kollár.

„Sme hlboko znepokojení správami z Poľska, vyjadrujeme mu plnú podporu a solidaritu.“ V reakcii na medializované informácie to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

„Vyjadrujeme sústrasť Poľsku, jeho občanom a najmä rodinám a blízkym obetí po výbuchoch v obci Przewodów v Lublinskom vojvodstve neďaleko hraníc s Ukrajinou. Vyjadrujeme tiež plnú podporu a solidaritu Poľsku, nášmu blízkemu susedovi, partnerovi a spojencovi,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti.

Rezort podľa jeho slov plne podporuje čo najskoršie vyšetrenie incidentu. „Sme v intenzívnom kontakte v rámci vlády, ako aj s našimi spojencami v NATO a partnermi v Európskej únii,“ doplnil.

Vyjadrenie prezidentky

Informácie o dopade rakiet na územie Poľska sú znepokojivé a prirodzene vzbudzujú obavy, počkajme si však na zhodnotenie celej situácie v najbližších hodinách. V reakcii na medializované informácie to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Dôverujem tomu, že reakcia nás a našich spojencov bude rozvážna, rozumná a primeraná. Vyjadrila som prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu a solidaritu poľskému ľudu,“ uviedla prezidentka v stanovisku.

Reakcie zo zahraničia

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok večer zvolal na úrad vlády schôdzku Rady obrany pre raketový útok na ropovod Družba a pre rakety, ktoré dopadli na územie Poľska. Podľa agentúry MTI to uviedol premiérov hovorca Bertalan Havasi.

Lotyšský minister obrany Artis Pabriks na twitteri uviedol, že „zločinný ruský režim odpálil rakety, ktoré nielenže mierili na ukrajinských civilistov, ale aj dopadli na územie NATO v Poľsku“. Dodal, že jeho krajina „úplne stojí pri poľských priateľoch a odsudzuje tento zločin“.

Český premiér Petr Fiala aj česká ministerka obrany Jana Černochová sa zhodujú na tom, že ak Poľsko potvrdí, že jeho územie zasiahli ruské rakety, pôjde o ďalšie vyostrenie situácie zo strany Ruska. Podľa Černochovej by išlo o eskaláciu, aj keby išlo o omyl.

Incident na poľskom území odsudzuje aj Belgicko, uviedol jej premiér Alexander De Croo. „Belgicko stojí pri Poľsku, všetci sme súčasťou rodiny NATO, ktorá je jednotná viac ako kedykoľvek predtým,“ napísal.

Estónske ministerstvo zahraničia uviedlo, že táto pobaltská krajina je pripravená brániť každý centimeter územia Severoatlantickej aliancie. Rovnako sa vyjadril litovský prezident Gitanas Nauséda.

Biely dom nemôže potvrdiť správy prichádzajúce z Poľska a spolupracuje s poľskou vládou na získaní viacerých informácií. Uviedla to hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová.

Podobne sa k týmto správam vyjadril tiež Pentagon. Spravodajský web televízie CNN s odvolaním sa na európskeho vojenského činiteľa napísal, že sa americký minister obrany Lloyd Austin neskôr spojí so svojím poľským náprotivkom.

Rusko tvrdenia o útoku odmieta

Ruské ministerstvo obrany ako „úmyselnú provokáciu“ odmietlo tvrdenia poľských médií o dopade ruských rakiet na poľské územie, uviedla agentúra TASS.

Ministerstvo tvrdí, že Rusko neútočilo na ciele blízko ukrajinsko-poľskej hranice a že úlomky z miesta, ktorých snímky zverejnili médiá, nemajú nič spoločné s ruskými zbraňami.

„Tvrdenia poľských médií a štátnych predstaviteľov o údajnom dopade „ruských“ rakiet pri obci Vodičov sa zdajú byť úmyselnou provokáciou s cieľom vyostriť situáciu. Ruskými zbraňami neboli podniknuté žiadne útoky na ciele pri ukrajinsko-poľskej hranici,“ citovala agentúra vyjadrenie ministerstva.

Zelenskyj tvrdí, že ide o ruské rakety

Ruské rakety zasiahli Poľsko, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svojom telegramovom účte. Ide podľa neho o „významnú eskaláciu“ konfliktu, ktorý tento rok rozpútalo Rusko.

Poľská reakcia

Poľsko zvyšuje pohotovosť niektorých vojenských jednotiek a uniformovaných zložiek, uviedol hovorca vlády Piotr Müller podľa stanice TVN24.

Varšava zvažuje, či má požiadať o konzultácie na základe článku 4 Severoatlantickej aliancie, dodal poľský vládny hovorca podľa agentúry Reuters. Okolnosti explózie poľské úrady vyjasňujú, doplnil Müller. Poľské úrady pôvod explózie zatiaľ verejne neurčili.

„Výbuch, ku ktorému došlo v Hrubieszówe na juhovýchode Poľska, zabil dvoch ľudí,“ povedal podľa agentúry PAP reportérom Müller a poznamenal, že úrady okolnosti incidentu vyšetrujú.

„Rozhodli sme sa preveriť, či existuje predpoklad na začatie postupov predpokladaných v článku 4 Severoatlantickej zmluvy,“ dodal hovorca.

Článok 4 Severoatlantickej zmluvy uvádza, že „zmluvné strany budú spoločne konzultovať vždy, keď podľa názoru ktorejkoľvek z nich bude ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť ktorejkoľvek zmluvnej strany.“

Vyhlásenie Varšavy

Raketa vyrobená v Rusku dopadla na dedine Przewodów na východe Poľska neďaleko hraníc s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení. Raketa dedinu podľa ministerstva zasiahla o 15.40 h SEČ.

Nešpecifikovalo však, kto raketu vystrelil. V súvislosti s týmto incidentom si predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave, aby podal vysvetlenie.

Pri explózii zomreli dvaja ľudia. Jej okolnosti vyjasňujú poľské úrady. Pre výbuch sa v stredu (16. 11.) stretnú veľvyslanci členských krajín NATO.

Varšava tiež oznámila, že zvyšuje pohotovosť niektorých svojich armádnych jednotiek a ďalších bezpečnostných zložiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet