Na hlavný obsah

Pri požiari bytového domu v Prešove zomreli dvaja ľudia

Bytový dom odstavili od energií.

Pri požiari bytového domu v Prešove zomreli dvaja ľudia
Dve obete si vyžiadal požiar, ku ktorému došlo pred polnocou v bytovom dome v Prešove. Foto: RTVS

Dve obete si vyžiadal požiar, ku ktorému došlo vo štvrtok (24. 11.) pred polnocou v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove. Potvrdil to primátor Prešova František Oľha. V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu, zasadal krízový štáb.

„Počas zásahu identifikovali dve obete. Je to obrovská tragédia,“ uviedol primátor. Obyvateľov bytového domu podľa jeho slov evakuovali, väčšina z nich išla k príbuzným alebo známym. „Deväť osôb ubytovali v náhradnom ubytovaní,“ spresnil Oľha. Príčinu požiaru nateraz mesto nepozná.

Horieť začalo v byte na ôsmom poschodí. Suseda, ktorá býva o poschodie nižšie, počula najprv veľký hluk. „Najskôr som volala políciu, lebo som myslela, že to je domáce násilie. Potom som vyšla som na balkón a videla som dym,“ hovorí obyvateľka bytovky.

V byte bývali rodičia s tridsaťšesťročným synom. „Hovoril, že sa prebral na to, keď už horel byt a už do polovice bol zadymený. Chcel otca vytiahnuť von, ale už sa mu to nepodarilo. Vybehol len tak ako bol, chrbát mal popálený,“ priblížila suseda.

Pozrite si reportáž RTVS:

Rodičom sa požiar stal osudným. „Jedného človeka vytiahli z bytu počas a o poschodie nižšie ho oživovali, žiaľ, neúspešne. Ďalšiu obeť sme našli v kuchyni vedľa sporáka,“ informoval Ľubomír Toďor riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Ďalších dvoch ľudí previezli na ošetrenie do nemocnice.

Z bytovky podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka evakuovali približne 200 osôb, ktoré sa v čase požiaru nachádzali v jednotlivých bytoch. Na miesto dorazil aj hasičský evakuačný autobus. Záchranári ošetrili ľudí, ktorí sa nadýchali dymu.

Začali trestné stíhanie

V bytovom dome odstavili plyn. Poškodené sú rozvody tepla, rozvody vody a elektrina je len v núdzovom stave. „Zatiaľ je bytový dom neobývaný. V piatok dopoludnia musia miesto požiariska skontrolovať statici a posúdiť, či zvyšné časti domu, okrem tých zničených, sprístupníme obyvateľom na bývanie alebo budeme musieť hľadať alternatívu,“ vysvetlil Oľha.

Keď ukončia obhliadky, tak umožnia obyvateľom koordinovaný prístup k bytom, aby si mohli prevziať svoje osobné veci. Jednotlivé byty sprístupnia v spolupráci s mestskou políciou.

Pomoc mestu podľa neho prisľúbila aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá situáciu konzultovala s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove informoval, že na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Zásah ráno ukončili a požiar je v štádiu vyšetrovania. Policajný vyšetrovateľ začal v súvislosti s požiarom trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny