Na hlavný obsah

V Španielsku objavili húsenice, ktoré rozkladajú plasty

Otvorili nové možnosti ich recyklácie.

Riešenie ekologickej katastrofy spôsobenej plastami je na dosah. Vedci objavili húsenice mole, ktoré dokážu za pár hodín rozložiť jeden z najodolnejších plastov – polyetylén. Otvárajú sa tak možnosti, ako začať ekologicky recyklovať odpad, ktorý sa v prírode rozkladá dlhé roky.

Húsenice, ktorým chutí plast, objavili náhodou. Z plastového vrecúška, v ktorom boli, sa jednoducho prehrýzli.

“To, že larvy mole, známe ako Galleria Mellonella, dokážu rozložiť plast, sme si všimli už v roku 2017. Po piatich rokoch sme prišli na to ako. V ich slinách sme objavili dva enzýmy, ktoré dokážu oxidovať a rozkladať plast produkovaním menších molekúl,” vysvetlila vedkyňa Frederica Bertocchiniová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Plasty sa v prírode rozkladajú roky. Sliny týchto lariev to dokážu za pár hodín. A to bez akýchkoľvek ďalších príprav a pri izbovej teplote.

“Predstavte si klasickú igelitku, ktorú vyhodíte na poli. Kým sa začne rozkladať, trvá to roky. Prvým krokom tohto procesu je oxidácia polyméru vplyvom napríklad teploty alebo svetla. Do molekúl sa začne dostávať kyslík. Presne toto urobia v priebehu pár hodín enzýmy týchto húseníc,” dodala Bertocchiniová.

Za posledných 30 rokov sa spotreba plastov celosvetovo zväčšila štvornásobne. Recyklujeme pritom len deväť percent tohto odpadu.

Plasty môžeme aj páliť. To však nie je najlepší spôsob, pretože sa do ovzdušia dostane veľa oxidu uhličitého, čo je v konečnom dôsledku pre životné prostredie záťažou.

Vedci dúfajú, že vďaka novoobjaveným enzýmom dokážu všetky tieto procesy či likvidáciu plastov zdokonaliť natoľko, aby pomohli vyriešiť problémy hromadenia plastového odpadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet