Na hlavný obsah

V Spišskej Novej Vsi sa starajú o smrteľne choré deti, majú problémy s financovaním

Snažia sa preto ušetriť každé euro.

V Spišskej Novej Vsi sa starajú o smrteľne choré deti, majú problémy s financovaním
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dosah energetickej krízy cítia všetci, no najviac postihuje ľudí v núdzi a odkázaných na pomoc iných. Najväčším neverejným poskytovateľom sociálnych služieb na Slovensku je Spišská katolícka charita. Na jej činnosť prispieva štát, no pomáha si hlavne milodarmi a zbierkami. Tá jesenná pôjde najmä na energie.

V Dome Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi sa starajú o smrteľne choré opustené deti, či týrané matky s malými deťmi. Na účte im aktuálne svieti -70 000 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Aj bez energetickej krízy, alebo akejkoľvek inej krízy, máme obrovské problémy s nedofinacovaním zo strany štátu. Nemáme ani na základné potreby, nie to ešte na niečo nadštandardné, ako je teplo či teplá voda,” uviedla Alexandra Hovancová, riaditeľka Domu Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi.

Snažia sa preto ušetriť každé euro. “Úplne som odstavila dve spodné herne, kde deti trávili nejaký čas. Je to jediná úspora, ktorej sme schopní. Tieto deti sú ležiace. Väčšina má pravidelne zápal pľúc, opakujúci sa. A všetci vieme, že koronavírus tu stále je,” povedala Hovancová.

Na teplej vode šetriť nevedia

Jednou z položiek, na ktorej nevedia šetriť, je teplá voda. Práve tá mnohým smrteľne chorým deťom uľaví od obrovských bolestí.

Rast cien energií pociťujú aj ďalšie zariadenia charity. “Najkritickejšie je zariadenie, kde pomáhame ženám, kde nám stúpli náklady až o 330 %. V dennom stacionári nám stúpli o 200 %,” ozrejmil Pavol Vilček, diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity.

Zmierniť dosah energetickej krízy by zariadeniam charity mala pomôcť jesenná zbierka na charitu. Tá bude vo všetkých kostoloch po celom Slovensku v nedeľu 27. novembra. Dobrí ľudia však môžu do konca roka prispieť aj prostredníctvom onlinovej zbierky.

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny by malo v stredu (16. 11.) informovať, ako konkrétne štát pomôže zvládnuť energetickú krízu v sociálnych zariadeniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny