Na hlavný obsah

V súkromí mal Larry Hagman ďaleko od postavy „Džejára“, ktorého stvárnil v seriáli Dallas

Zomrel pred desiatimi rokmi.

V súkromí mal Larry Hagman ďaleko od postavy „Džejára“, ktorého stvárnil v seriáli Dallas
Na archívnej snímke americký herec Larry Hagman, ktorý stvárnil bezohľadného ropného magnáta J.R. Ewinga v seriáli Dallas. Foto: TASR/AP

Vďaka úlohe bezohľadného ropného magnáta J. R. Ewinga v seriáli Dallas sa americký herec Larry Hagman stal v 80. rokoch minulého storočia jedným z najobľúbenejších seriálových hercov.

V súkromí mal však svetoznámy herec ďaleko od intrigánskeho „Džejára“. Priatelia či hereckí kolegovia ho opisovali ako dobrosrdečného človeka, ktorému nebola blízka ani ropa. Patril skôr k fanúšikom solárnej energie.

Hagman, ktorého si fanúšikovia rodinnej ságy Ewingovcov pamätajú s kovbojským klobúkom či pohárom whisky, zomrel pred desiatimi rokmi.

O jeho výchovu sa starala stará mama

Narodil sa 21. septembra 1931 v texaskom meste Fort Worth v rodine advokáta švédskeho pôvodu Bena Hagmana a muzikálovej herečky Mary Martinovej.

Po rozvode rodičov v roku 1936 sa o výchovu budúceho herca niekoľko rokov starala babička. Žil s ňou na rôznych miestach v Texase, ale aj v Los Angeles. Neskôr sa o neho striedavo starali rodičia.

Nepatril k usilovným študentom. Vystriedal niekoľko súkromných či vojenských stredných škôl, zvyčajne bez lepších študijných výsledkov a často sa stalo, že ho školy vylúčili.

Prvé herecké skúsenosti nadobudol ako 19-ročný po boku matky v muzikáli South Pacific v Londýne, kde zostal niekoľko rokov.

Americký herec Larry Hagman, ktorý stvárnil bezohľadného ropného magnáta J.R. Ewinga v seriáli Dallas.
Na archívnej snímke americký herec Larry Hagman, ktorý stvárnil bezohľadného ropného magnáta J.R. Ewinga v seriáli Dallas.Foto: TASR/AP

Počas kórejskej vojny ho povolali do leteckých síl Spojených štátov amerických (USA), ale vojenčinu si odkrútil v Spojenom kráľovstve, kde sa zoznámil s Maj Axelssonovou, s ktorou sa v roku 1954 oženil a odišiel do Spojených štátov. Narodili sa im dve deti a s manželkou žil až do svojej smrti.

Po návrate do USA vystupoval na viacerých divadelných scénach a v roku 1964 začal žiť v Hollywoode, kde sa mu ušli menšie úlohy vo filmoch a seriáloch.

V rokoch 1965 až 1970 prvýkrát zažiaril v televíznom seriáli I Dream of Jeannie, v ktorom stvárnil postavu astronauta Tonyho Nelsona. Úspech zaznamenal aj v komediálnych seriáloch The Good life (1971 – 1972) a Here We Go Again (1973).

Dallas – celosvetový televízny fenomén

Zlom v jeho kariére prišiel v roku 1978, keď americká televízia CBS začala vysielať seriál Dallas, z ktorého sa stal celosvetový televízny fenomén. V televíznom projekte, ktorého 14 sérií a celkovo 357 dielov sa vysielalo do roku 1991, stvárnil jednu z hlavným postáv. Skazeného a nemilosrdného ropného magnáta J. R. Ewinga.

Ten neváhal nečestne súperiť v ropnom biznise aj s bratom Bobbym Ewingom, ktorého si zahral nemenej známy americký herec Patrick Duffy.

V legendárnom seriáli, ktorý sa vysielal v 70 krajinách sveta, vrátane Slovenska, sa predstavili aj známe americké herečky ako Linda Grayová, seriálová manželka Sue Ellen cynického „Džejára“, či Victoria Principalová, ktorá stvárnila Pamelu, manželku sympatického a čestného Bobbyho.

Na archívnej snímke hlavní predstavitelia amerického seriálu Dallas Larry Hagman (vľavo), Linda Grayová a Patrick Duffy.
Na archívnej snímke hlavní predstavitelia amerického seriálu Dallas Larry Hagman (vľavo), Linda Grayová a Patrick Duffy.Foto: TASR/AP

Sága rodu Ewingovcov, majiteľov spoločnosti Ewing Oil, sa dočkala s Hagmanom aj pokračovaní v podobe filmov ako Dallas: J. R. Returns (Dallas: J. R. sa vracia, 1996) a Dallas: War of the Ewings (Dallas: Vojna Ewingovcov, 1998).

Za postavu „Džejára“, nominovali Hagmana štyrikrát na ocenenie Zlatý Glóbus. Postava bezohľadného ropného biznismana mu vyniesla aj šesť cien Digest Award za stvárnenie najväčšieho seriálového zloducha.

Ako režisér sa Hagman predstavil napríklad nakrútením siedmich častí úspešného mysteriózneho krimiseriálu z amerického juhu In the Heat of the Night (V žiari noci, 1992- 1994).

Alkohol mal vplyv na jeho zdravie

Tak ako J. R. Ewing, neodmietol ani Hagman pohárik whisky či s iným alkoholom. To malo vplyv na jeho zdravotný stav.

Trpel cirhózou pečene, ktorú mu transplantovali v roku 1995. V roku 2008 mu diagnostikovali Alzheimerovu chorobu a v októbri 2011, počas príprav nakrúcania ďalších dielov Dallasu, aj rakovinu.

na archívnej snímke americký herec Larry Hagman.
Na archívnej snímke americký herec Larry Hagman.Foto: TASR/AP

Po transplantácii začal spolupracovať s transplantačnými centrami v USA ako ich hovorca. Propagátorom darcovstva orgánov zostal do svojej smrti. Legendárny „Džejár“, zomrel 23. novembra 2012 vo veku 81 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet