Na hlavný obsah

V Sýrii pri raketových útokoch zomrelo aspoň 10 ľudí

Ďalších 77 utrpelo zranenia.

V Sýrii pri raketových útokoch zomrelo aspoň 10 ľudí
Na snímke materiálne škody po raketovom útoku, ktorý zasiahol tábor pre vysídlené osoby v provincii Idlib. Foto: TASR/AP

Najmenej desať osôb vrátane troch detí prišlo o život v nedeľu (6. 11.) pri raketových útokoch sýrskych vládnych síl v oblasti ovládanej povstalcami na severozápade Sýrie. Ďalších 77 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Viac než 30 rakiet zasiahlo v nedeľu ráno rôzne oblasti západne od mesta Idlib na severozápade Sýrie, vrátane táborov pre vysídlené osoby. Medzi obeťami bolo podľa SOHR osem civilistov a dve osoby, ktorých totožnosť sa nepodarilo určiť.

Vládne sily pokračovali v ostreľovaní aj v predpoludňajších hodinách. Povstalci v rámci odplaty uskutočnili protiútoky na pozície vládnych síl, píše AFP s odvolaním sa na SOHR.

Útoky sýrskej vládnej armády boli podľa SOHR odplatou za útoky skupiny Hajá Tahrír aš-Šám (HTS – Organizácia pre oslobodenie Levanty).

Väčšiu časť provincie Idlib ovláda skupina HTS, vedená bývalými členmi niekdajšej odnože al-Káidy v Sýrii. Táto provincia je domovom viac ako troch miliónov ľudí, z ktorých približne polovica je vnútorne vysídlená.

Občianska vojna, ktorá v Sýrii vypukla v roku 2011, si už vyžiadala státisíce obetí a milióny osôb museli opustiť svoje domovy. Poslednými baštami ozbrojenej opozície voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asáda sú územia provincie Idlib a časti susedných provincií Aleppo, Hamá a Lázikíja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet