Na hlavný obsah

Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu, ktorou vyzvalo Rusko, aby Ukrajine zaplatilo vojnové reparácie

Podporilo ju 94 krajín, 73 sa zdržalo hlasovania.

Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu, ktorou vyzvalo Rusko, aby Ukrajine zaplatilo vojnové reparácie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) pondelok (14. 11.) zahlasovalo za rezolúciu, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu a zaplatilo vojnové reparácie. Informujú o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Za právne nezáväznú rezolúciu v 193-člennom VZ OSN hlasovalo 94 krajín, 14 bolo proti a 73 sa zdržalo hlasovania. Ide o najnižšiu podporu spomedzi doterajších piatich rezolúcií, ktoré VZ OSN prijalo od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine, konštatuje Sky News.

Rusko musí podľa znenia rezolúcie „niesť právne následky všetkých svojich činov odporujúcich medzinárodnému právu. Vrátane odškodnenia za zranenia a akékoľvek škody spôsobené takýmito činmi“.

Rezolúcia spomína potrebu vytvoriť „medzinárodný mechanizmus na odškodnenie za škody, straty alebo zranenia“ vyplývajúce z „nezákonných aktov“ Ruska proti Ukrajine.

Ďalej odporúča, aby členské krajiny v spolupráci s Ukrajinou vytvorili „medzinárodný register“ na dokumentovanie sťažností a informácií o škodách, stratách alebo zraneniach, ktoré Ukrajincom spôsobila Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet