Na hlavný obsah

Vedci predpovedajú silnú erupciu sopky na Kamčatke

Sopka môže kedykoľvek vyvrhnúť stĺpce popola až do výšky 12 kilometrov.

Vedci predpovedajú silnú erupciu sopky na Kamčatke
Na archívnej snímke z roku 2021 je aktívna Kľučevská sopka na ruskej Kamčatke. Foto: TASR/AP

Záchranné služby na ruskom polostrove Kamčatka varovali pred nebezpečenstvom v okolí sopky Šiveluč, pri ktorej vedci predpovedajú silnú erupciu. Na internetovej stránke o tom v pondelok (21. 11.) informovali kamčatské úrady.

Sopka môže kedykoľvek vyvrhnúť stĺpce popola až do výšky 12 kilometrov, upozornili úrady. Záchranári odporúčajú, aby sa k 3 307 metrov vysokému vulkánu ľudia nepribližovali bližšie ako na 15 kilometrov.

Šiveluč, jeden z najaktívnejších vulkánov na Kamčatke, sa nachádza asi 450 kilometrov severovýchodne od jediného väčšieho mesta na polostrove, Petropavlovska-Kamčatského. V nedeľu (20. 11.) dvakrát vyvrhol stĺpce popola.

Kamčatka, ktorá leží v severozápadnom cípe Tichého oceánu, patrí k najaktívnejším seizmickým oblastiam sveta. Na polostrove je okolo 200 sopiek, z ktorých dvadsaťdeväť je činných. Najvyššia z nich Ključevskaja dosahuje výšku 4 750 metrov.

Mohutný vulkán v nedeľu (20. 11.) rovnako chrlil popol, v jeho kráteri podľa agentúry TASS žiari láva. Odborníci vulkanologického inštitútu pri ruskej Akadémii vied na Ključevskej v nedeľu zaregistrovali až desať erupcií za hodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet