Na hlavný obsah

Viceprezidentka USA Harrisová sa stretla s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom

Zdôraznila nutnosť komunikácie a zodpovednej konkurencie medzi oboma mocnosťami.

Viceprezidentka USA Harrisová sa stretla s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová sa v Thajsku na samite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) stretla s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Zdôraznila nutnosť komunikácie a zodpovednej konkurencie medzi oboma mocnosťami. Píšu to agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na zdroj z Bieleho domu.

Si podľa čínskej štátnej televízie CCTV citovanej Reuters uviedol, že stretnutie s Harrisovou bolo „strategické a konštruktívne a bolo dôležité pre nasmerovanie ďalších čínsko-amerických vzťahov“.

Stretnutie Sia a Harrisovej sa vopred neoznámilo a podľa agentúr bolo krátke.

Americký prezident Joe Biden a Si Ťin-pching sa stretli tento týždeň v Indonézii. Pri zhruba trojhodinovom stretnutí hovorili o Ukrajine, Taiwane aj hospodárstve. Zhodli sa na neprípustnosti jadrovej vojny a na potrebe vzájomnej komunikácie.

Biden tento týždeň na tlačovej konferencii po stretnutí so Siom povedal, že obe strany spustili mechanizmus častejšej komunikácie. Tiež že americký minister zahraničia Antony Blinken odcestuje do Číny na následné rokovania.

Obaja prezidenti sa tiež dohodli na tom, že splnomocnia kľúčových vysokopostavených funkcionárov na rokovania o potenciálnej spolupráci v oblastiach ako klimatická zmena a udržanie globálnej finančnej, zdravotnej a potravinovej bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet