Na hlavný obsah

Víťaz izraelských volieb ide do vlády s krajnou pravicou

Dohodli sa na rozdelení ministerstiev.

Víťaz izraelských volieb ide do vlády s krajnou pravicou
Líder víťaznej strany Likud Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Víťaz izraelských volieb strana Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua sa v piatok (25. 11.) ráno dohodla na podmienkach vládnej koalície s krajne pravicovou stranou Ocma Jehudit. Strany dohodli aj rozdelenie kľúčových ministerstiev, čo doteraz vzniku koalície bránilo, uviedol server The Times od Israel.

Ultranacionalista Itamar Ben Gvir z Ocma Jehudit zasadne na čele novovzniknutého rezortu ministra národnej bezpečnosti. Jeho strana vo voľbách kandidovala v rámci aliancie vystupujúcej ako Náboženský sionizmus (RZ).

„Urobili sme dnes večer veľký krok ku koaličnej dohode, k vytvoreniu plne, plne pravicovej vlády,“ uviedol Ben Gvir vo vyhlásení.

Strany zatiaľ podpísali len dodatky k samotnej koaličnej dohode. Ide tak o pomalý, ale napriek tomu významný posun smerom k vytvoreniu vládnej koalície. Netanjahu, ktorého poverili zostavením vlády, naráža na stupňujúce sa a často protichodné požiadavky jednotlivých možných partnerov, píše server.

Nadchádzajúca vláda bude zrejme najviac pravicová v izraelských dejinách, čo pravdepodobne prinúti Netanjahua k diplomatickému balansovaniu medzi členmi koalície a západnými spojencami, píše agentúra Reuters.

Bena Gvira v roku 2007 odsúdili za rasistické podnecovanie proti Arabom a podporu terorizmu, tiež podnikal aktivity proti LGBT+ ľuďom.

Tvrdí, že už nie je zástancom vyhostenia všetkých Palestínčanov, ale len tých, ktorých považuje za teroristov a zradcov. Ako osadník na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael obsadil počas vojny v roku 1967, sa stavia proti palestínskej štátnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet