Na hlavný obsah

Vláda podpísala memorandum s lekárskymi odborármi

V UNB už stiahli výpovede takmer všetci lekári.

Vláda podpísala memorandum s lekárskymi odborármi
Na snímke zľava predseda vlády Eduard Heger, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto: TASR

Vláda a lekárski odborári podpísali v stredu (30. 11.) na Úrade vlády SR memorandum, ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach. Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku.

„Verím, že podpisom memoranda s Lekárskym odborovým združením (LOZ) sa najmä pre pacientov začínajú lepšie časy. Za vládu môžem potvrdiť, že záväzky, ktoré sa spomínajú aj v memorande, si plníme a niektoré sme už aj splnili,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Dodal, že súčasná vláda urobila pre zdravotníctvo za dva a pol roka viac ako predošlé vlády celkovo. Podotkol, že rokovania s LOZ podnietili celospoločenskú diskusiu o kvalite služieb zdravotníctva. A to nielen zo strany štátu, ale aj zo strany zdravotníckeho personálu.

„Je prirodzené, že keď sa na odmenenie lekárskych profesií využijú verejné zdroje, občania očakávajú kvalitné služby a chcú túto zmenu pocítiť,“ povedal. Verí, že aj to sú zmeny, ktoré týmto dňom prichádzajú.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) skonštatoval, že pre rezort sa práca nekončí. „Veľa vecí je pred nami,“ zdôraznil.

Na snímke zľava predseda vlády Eduard Heger a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.
Na snímke zľava predseda vlády Eduard Heger a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.Foto: TASR

„Prajem si, aby to nebol prázdny papier, ktorý sme podpísali, ale aby to bol začiatok a aby sme nemocnice zmenili k lepšiemu,“ uviedol šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Poďakoval lekárom, ktorí podali výpovede, že sa rozhodli bojovať za lepšie podmienky na Slovensku, tiež premiérovi a ministrovi zdravotníctva za konštruktívny prístup pri rokovaniach.

Poprosil tiež slovenských zdravotníkov v zahraničí, aby sa vrátili domov a pomohli svojimi skúsenosťami zlepšovať slovenské zdravotníctvo.

Lekári sťahujú výpovede

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) takmer všetci lekári stiahli svoje výpovede. Nemocnica preto pokračuje v štandardnom režime a bude poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Výpovede podľa jej slov stiahli všetci okrem šiestich lekárov.

„Predstavitelia LOZ v UNB nás informovali o tom, že lekári, ktorí u nás podali výpoveď, ju stiahli a späťvzatie výpovedí nám doručia ešte v stredu. Zdá sa, že kríza je zažehnaná a pre nás to znamená, že prevádzka v nemocnici pokračuje v štandardnom režime a okrem neodkladnej zdravotnej starostlivosti budeme realizovať aj plánované výkony a ostatnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedla.

Lekári z nemocníc v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) taktiež stiahli svoje výpovede. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

„Vďaka tomu budeme aj naďalej schopní od polnoci (1. 12.) poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Nemocnice na území ŽSK tak budú fungovať v normálnom režime, vrátane plánovaných výkonov a ostatnej zdravotnej starostlivosti,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko