Na hlavný obsah

Vláda schválila návrh na zvýšenie platov lekárov

Zároveň odobrila skrátené legislatívne konanie.

Vláda schválila návrh na zvýšenie platov lekárov
Na archívnej snímke rokovanie vlády. Foto: TASR

Vláda v utorok (29. 11.) schválila návrh na zvýšenie platov lekárov. Ide o reakciu na požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Vládny kabinet zároveň odobril skrátené legislatívne konanie.

„Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť stiahnutie výpovedí zo strany lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach,“ uviedol rezort zdravotníctva vo vyhlásení po utorkovom rokovaní vlády.

Koeficient minimálnej mzdy lekára by mal byť podľa návrhu od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobok priemernej mzdy. Pri neatestovaných lekároch 1,5-násobok. Okrem toho sa má zvyšovať podľa odpracovaných rokov praxe.

Neatestovaným lekárom sa má za každý rok praxe zvýšiť plat o 0,015-násobok z priemernej mzdy, atestovaným lekárom o 0,025-násobok po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobok priemernej mzdy po dobu 30 rokov.

Rezort dodal, že „pracuje na technických a legislatívnych úpravách ďalších dokumentov, predpisov a zákonov, aby sa vyhovelo všetkým ôsmim dohodnutým požiadavkám LOZ“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko