Na hlavný obsah

Vláda schválila vklad 500 miliónov eur do fondov SPP

Posilní sa aj kapitálový fond firmy Slovensko IT.

Vláda schválila vklad 500 miliónov eur do fondov SPP
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Štát ako jediný akcionár zvýši finančnú hotovosť spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) o 500 miliónov eur formou vkladu do kapitálových fondov firmy. Tá by mala peniaze vrátiť do konca marca budúceho roka.

Vyplýva to z návrhu na doplnenie štátnych finančných aktív na účely vkladu do kapitálových fondov spoločnosti SPP, ktorý v pondelok (14. 11.) schválila vláda.

„Poskytnuté finančné prostriedky budú primárne slúžiť na zabezpečenie finančnej stability SPP počas preklenutia kritického obdobia prvých mesiacov vykurovacej sezóny a na riešenie prípadných nepredikovateľných, kritických situácií na trhu so zemným plynom v nadchádzajúcich zimných mesiacoch,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Rezort hospodárstva pripomenul, že SPP v období od apríla do septembra využil všetky možnosti na vtláčanie plynu do zásobníkov. Na začiatku vykurovacej sezóny 2022 mal SPP v zásobníkoch 14,78 terawatthodiny (TWh) plynu v hodnote 2,098 miliardy eur. Tento plyn je pripravený pre všetkých koncových zákazníkov SPP na Slovensku.

Zároveň má SPP pri realizácii opatrení štátu na elimináciu vplyvu nárastu cien elektrickej energie plniť aj úlohu tzv. agenta pri dodávke elektrickej energie za zvýhodnenú cenu pre vybrané skupiny odberateľov. Táto úloha si tiež bude vyžadovať zvýšené nároky na disponibilitu hotovostných prostriedkov SPP.

Poskytnutie finančných prostriedkov formou vkladu do kapitálových fondov SPP bude mať dočasnú formu. Celková poskytnutá suma zvýšená o prípadný úrok dohodnutý medzi ministerstvom hospodárstva a SPP sa vráti rezortu hospodárstva.

Slovensko IT

Okrem toho vláda v pondelok schválila aj posilnenie kapitálového fondu štátnej spoločnosti Slovensko IT o dva milióny eur. Štátne finančné aktíva v tejto sume vyčlenila pre jediného akcionára firmy, ktorým je ministerstvo investícií.

Slovensko IT má takto získať finančnú aj personálnu stabilitu. „Obchodná spoločnosť realizuje veľkú časť IT projektov, ktorých zdrojom financovania sú európske štrukturálne a investičné fondy. V prípade, ak by obchodná spoločnosť z dôvodu tlaku na svoje kapitálové možnosti nevedela projekty riadne a včas realizovať, mohlo by to ohroziť možnosť ich financovania z prostriedkov EÚ,“ vysvetlil rezort informatizácie.

Spoločnosť vznikla 5. septembra 2020 s majetkom vo výške štyri milióny eur. Základné imanie z toho tvorí 3,6 milióna eur, zvyšok tvorí rezervný fond. V minulosti už vytvorili kapitálový fond firmy vo výške jedného milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika