Na hlavný obsah

Vo Fiľakove budú hromadne prepúšťať. Môžu za to drahé energie a pokles predaja

O prácu prídu desiatky ľudí.

Drahé energie a pokles predaja vezme prácu desiatkam ľudí. Dva mesiace pred Vianocami nahlásil výrobca nábytku vo Fiľakove hromadné prepúšťanie. Ide pritom o región, ktorý sa radí k najmenej rozvinutým. Nezamestnanosť tam presahuje 20 percent.

V nábytkárskej firme, ktorá sa špecializuje na výrobu postelí, stolíkov a skriniek pracujú už len na jednu zmenu. Generálny riaditeľ spoločnosti sa pred kamerou vyjadriť odmietol, za príčiny prepúšťania označil pokles predaja a drahé energie. Aktuálne podnik zamestnáva 460 ľudí.

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje nahlásené hromadné prepúšťanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Lučenec. Počet ohrozených zamestnancov je 78,“ uviedla Marianna Šebová, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je to smutná správa nielen pre nás, ako pre Fiľakovo, ale pre celý mikroregión, lebo, samozrejme, oni nezamestnávajú len ľudí z Fiľakova, ale aj z okresu Poltár či Rimavská Sobota,“ povedal Attila Agócs, primátor mesta Fiľakovo.

Vzniknutá situácia neteší ani miestnych. Ťažko skúšaný región totiž dlhodobo bojuje s vysokou nezamestnanosťou.

Desiatky nových pracovných miest by mohol priniesť nový priemyselný park vo Fiľakove. Banskobystrický samosprávny kraj tento rok podporil jeho výstavbu sumou 400 000 eur. To však nestačí, mesto požiadalo o pomoc štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny