Na hlavný obsah

Vo Francúzsku sa zo žartu o fiktívnej krajine stal fenomén sociálnych sietí

Na začiatku išlo o srandu z chabých zemepisných znalostí Američanov.

Na začiatku bol vtip užívateľa twitteru s pseudonymom Gaspardo, ktorý si robil srandu z chabých zemepisných znalostí Američanov. Na mapu Európy popri Portugalsku prikreslil jednu pomerne veľkú krajinu a pomenoval ju Listenbourg.

Jeho žart sa rýchlo rozšíril, rozvíjať ho začali ďalší užívatelia sociálnych sietí a tiež weby na rozvoz jedla, cestovateľské weby, športoví novinári alebo francúzska verzia aplikácie pre navigáciu Waze. O fenoméne francúzskych sociálnych sietí posledných dní informoval server stanice BFM TV.

„Som si istý, že Američania nepoznajú ani názov tejto krajiny,“ napísal v nedeľu (30. 10.) na twitteri Gaspardo, ktorý sa medzitým stal prezidentom fiktívneho Listenbourgu. Príspevok mal v stredu (2. 11.) ráno vyše 93 000 lajkov a takmer 8 000 užívateľov ho zdieľalo.

Pod Gaspardovým vedením už tiež začali vznikať dejiny tejto krajiny, prispieť k ich spísaniu môže ktokoľvek.

Pripojili sa aj mnohé firmy

K žartu sa pripojili mnohé firmy, ale tiež napríklad oficiálny účet usporiadateľa olympijských hier v Paríži v roku 2024, ktorý športovca z Listenbourgu pozval na účasť na hrách. Známy francúzsky športový novinár Julien Fébreau zase oznámil, že sa na okruhu v Listenbourgu od 29. do 31. februára budúceho roka pôjdu preteky formuly 1.

„Listenbourg, my aspoň vieme, ako sa tam ide,“ objavilo sa na twitterovom účte Waze Francúzsko. „Priatelia, dobrá správa. Už doručujeme aj do Listenbourgu,“ nachádza sa v príspevku služby pre rozvoj jedla Deliveroo. Otvorenie nových pobočiek vo fiktívnej krajine ohlásilo aj mnoho reštaurácií alebo reťazcov.

Vtip však nevyvolal len pozitívne reakcie. Časť užívateľov kritizuje Francúzov ako pokrytcov, ktorí sami o USA tiež nič nevedia. Začali padať aj otázky, či táto nová európska krajina bude udeľovať víza migrantom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet