Na hlavný obsah

Vo Švédsku schválili zmenu ústavy umožňujúcu prísnejšie protiteroristické zákony

Plní tak turecké požiadavky.

Vo Švédsku schválili zmenu ústavy umožňujúcu prísnejšie protiteroristické zákony
Na snímke švédska vlajka. Foto: Pixabay

Švédsky parlament v stredu (16. 11.) schválil zmenu ústavy, ktorá umožní prijímanie prísnejších protiteroristických zákonov.

Tento krok predstavuje kľúčovú požiadavku Turecka, čo sa týka ochoty ratifikovať žiadosť Štokholmu o vstup do Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra AFP.

Ústavný dodatok, ktorý vstúpi do platnosti 1. januára, schválilo 278 poslancov z 349-členného parlamentu.

Prinesie to možnosť prijímať nové zákony na „obmedzenie slobody združovania, pokiaľ ide o združenia, ktoré sa zapájajú do terorizmu alebo ho podporujú“.

Podľa parlamentného stáleho výboru pre ústavné záležitosti zmeny umožnia „rozsiahlejšiu kriminalizáciu účasti v teroristickej organizácii alebo zákaz teroristickej organizácie“.

Nový švédsky premiér Ulf Kristersson počas minulotýždňovej návštevy Ankary označil tento ústavný dodatok za „veľký krok“, ktorý švédskym právnym orgánom dá väčšie právomoci v boji proti terorizmu.

AFP približuje, že ústavné zmeny musia vo Švédsku schváliť dva rozličné parlamenty – predvolebný i povolebný parlament.

Prvé hlasovanie prebehlo v apríli počas predošlej ľavicovej vlády premiérky Magdaleny Anderssonovej ešte predtým, ako Štokholm v máji oficiálne rozhodol o podaní žiadosti o vstup do NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet