Na hlavný obsah

Voliči v dvoch štátoch USA si odhlasovali rekreačné užívanie marihuany

V troch štátoch tento krok neprešiel.

Voliči v dvoch štátoch USA si odhlasovali rekreačné užívanie marihuany
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Voliči v amerických štátoch Maryland a Missouri sa v referende vyslovili za legalizáciu marihuany pre rekreačné využitie. Informovala to tom agentúra AP. Obyvatelia Arkansasu a Severnej i Južnej Dakoty, naopak, tento krok serveru NBC News odmietli.

Missouri a Maryland sa tak pripoja k 19 z celkovo 50 amerických štátov, k dvom teritóriám a hlavnému mestu Washingtonu, kde už rekreačné použitie marihuany zlegalizovali.

V Missouri povolia držanie až 85 gramov marihuany na rekreačné využitie. Ľuďom povolia doma až šesť rastlín. Peniaze zo šesťpercentnej dane z predaja by mali byť poskytnuté napríklad fondu zdravotnej starostlivosti o veteránov alebo použité na liečbu závislosti.

V Marylande schválenie znamená zlegalizovanie nákupu až 42 gramov marihuany počnúc júlom budúceho roka. Tento štát povolil lekárske využitie drogy roku 2013. O rok neskôr prestal trestať za držanie marihuany, ak jej nebolo viac ako desať gramov.

Povolenie rekreačného využitia marihuany bude platiť v oboch štátoch pre ľudí starších ako 21 rokov. Vďaka legalizácii bude možné vymazať z trestného registra väčšinu skorších záznamov o zatknutiach a odsúdeniach v súvislosti s držaním marihuany.

Väznených prepustia na slobodu

Iniciatíva umožňuje, aby osoby, ktoré v súčasnosti štáty väznia za väčšinu nenásilných trestných činov súvisiacich s marihuanou, prepustili na slobodu.

Záznamy o predchádzajúcich nenásilných priestupkoch týkajúcich sa marihuany automaticky vymažú, s výnimkou predaja maloletým alebo konania pod vplyvom drogy.

Použitie marihuany ako liečebného prostriedku v USA v súčasnosti povoľuje v 37 štátov, v troch teritóriách a vo federálnom dištrikte hlavného mesta.

Obyvatelia Marylandu, Missouri, Arkansasu a Severnej i Južnej Dakoty o legalizácii marihuany pre rekreačné použitie hlasovali v rámci utorkových volieb do oboch komôr Kongresu. V mnohých ďalších amerických štátoch sa konali ďalšie referendá.

Napríklad voliči v Kalifornii drvivou väčšinou odmietli snahy o rozšírenie herného priemyslu stávkovaním na športy. Zamietli tiež zvýšenie daní pre najbohatších obyvateľov Kalifornie, ktoré malo pomôcť dostať na cesty viac elektrických áut.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko